Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Nieuws » 2011

De West-Friese wimpel gaat internationaal

Lotty en Peter Havelaar woonden lang in West‑Friesland. Toen ze hoorden dat West‑Friesland recent een eigen vlag heeft, werden ze enthousiast en wilden graag hun verbondenheid met ons gebied laten zien in hun nieuwe land: Zweden. Ze bestelden een wimpel bij het genootschap.

De vlaggenmast wordt opgezet.
De vlaggenmast wordt opgezet.

Het leek me een goede aanleiding mijn vrienden, te bezoeken en de wimpel persoonlijk te brengen. Aldaar aangekomen werd in die week een vlaggenstok van negen meter bezorgd. Waar kun je zo'n mast het beste plaatsen? We zochten een goede plek, prikten een paar keer in de grond om te voelen of we niet op een rots zouden stuiten. Er werd een gat geboord op de langste dag - en die is in Zweden lang - , een bekisting gemaakt en beton gestort. Op de ochtend van mijn vertrek was het cement uitgehard en hebben we de mast opgericht. Nu wappert de wimpel fier naast hun fraaie Zweedse huis.

Tijdens het Midzomernachtfeest tooien velen zich met bloemenkransen om het hoofd.
Tijdens het Midzomernachtfeest tooien velen zich met bloemenkransen om het hoofd.

Dansend om de Midzomerpaal.
Dansend om de Midzomerpaal.

De Havelaars wonen aan het Frykenmeer, waar de wolken zich spiegelen in het langgerekte meer. Waar in deze tijd de lupines overvloedig bloeien in verschillende schakeringen blauw en roze. Waar in de eeuwig zingende bossen elanden zich tijdens mijn verblijf blijven schuilhouden, hoe ik ook spied. Waar wolven vijftig kilometer verder de geiten van een andere Nederlander belagen. We horen een eenzame vos in de korte midzomernacht roepen. Herten laten zich af en toe zien op het grasveld, maar niet als ik er ben. De muggen zie en voel ik wel. We zien de Zweden rond de midzomerpaal dansen met gekleurde kransen op het hoofd.

De West-Friese wimpel wappert in Zweden vóór het huis van Lotty en Peter Havelaar.
De West-Friese wimpel wappert in Zweden vóór het huis van Lotty en Peter Havelaar.

De wimpel heeft nagenoeg dezelfde kleuren als de Zweedse vlag. De familie Havelaar hoopt op veel vragen en reacties van mensen in de streek aldaar.

Tekst en foto's Netty Zander

 


Hé, is dat Westfries?

523. Ik vond dat toneelstuk skoftig mooi (heel erg, buitengewoon).
Opm.: Dit woord is de laatste decennia in West-Friesland in omloop gekomen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.