Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Nieuws » 2011

Nieuw: de Westfriese Gastlandvlag

De Westfriese Gastlandvlag.
De Westfriese Gastlandvlag.

Onlangs is de Westfriese Vlag officieel geregistreerd in het vlaggenregister van de Hoge Raad van Adel. Daarmee straalt de vlag de eenheid van West-Friesland uit. Op het azuurblauwe veld staan twee gaande, aanziende leeuwen en vijf gouden blokken. De vlag is een afgeleide van de oude Friese vlag, die had eertijds ronde penningen. Later veranderden die penningen in blokken, eerst negen en vervolgens zeven stuks. In West-Friesland werd gekozen voor vijf blokken of turven.

Veel jachten (vooral Duitse) komen de West-Friese havens binnen met de Friese vlag in het stuurboordwant, in de veronderstelling dat West-Friesland een deel van Friesland is. Daar komt nu verandering in.

De Dokkumer Vlaggencentrale heeft de Westfriese Vlag als gastlandvlag (afmeting 30 x 45 cm en 20 x 30 cm) in productie genomen.

Deze nieuwe gastlandvlaggen zijn na 18 juli o.a. verkrijgbaar bij de (West-Friese) watersportzaken en bij ons genootschap. De vlaggetjes zijn ook geschikt als West-Fries herkenningspunt op tenten en caravans.

 


Hé, is dat Westfries?

804. 't Hele hussie (de hele boel, alles bij elkaar) was geen cent waard.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.