Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Nieuws » 2011

Verslag excursie Agriport op de Westfriezendag 2011

De 39 deelnemers aan de excursie naar Agriport A7 vertrokken met de bus over de A7 van Hoorn naar het bedrijventerrein van Agriport A7 dat vlakbij de Westfriese Omringdijk ligt, maar dan aan de noordzijde daarvan in de Wieringermeer. De ontvangst in de lunchroom De Tafel van Agriport was allerhartelijkst en de koffie en thee met zelfgemaakte appeltaart en slagroom smaakte erg lekker. Vervolgens vertelde Petra Barendse op een enthousiaste wijze over Agriport A7.

In enkele jaren tijd is een oppervlakte van 850 ha akkerbouwgrond geschikt gemaakt voor grootschalige glastuinbouwbedrijven en aanverwante dienstverlenende bedrijven. De Wieringermeer is uitstekend geschikt voor glastuinbouwbedrijven door het vele zonlicht en het gematigde klimaat als gevolg van de nabijheid van het water. Speerpunt in dit glastuinbouwgebied is naast de levering van kwalitatief zeer goede producten zoals tomaten en paprika's de productie van elektriciteit door middel van Warmte Kracht Koppeling. Door de Energie Combinatie Wieringermeer kunnen ca. 200.000 huishoudens van stroom worden voorzien. Daarnaast onderzoekt men de mogelijkheden voor optimaal gebruik van afvalstoffen zoals het verbranden van afvalhout van een nabijgelegen palletcentrale voor verwarming, vergisting van organisch afval enz. De CO2 die vrijkomt bij de productie van warmte en elektriciteit wordt gebruikt in de kassen.

De paprikakwekerij van de familie Barendse in de Wieringermeer is gebouwd op een terrein van 47 ha. Daarvan is nu 20 ha in gebruik. Er worden uitsluitend oranje paprika's geteeld. Dit is een zoete paprika. Alle mensen mochten even een stukje proeven. Na de uitleg in De Tafel van Agriport en het beantwoorden van veel vragen vertrok de bus naar de paprikakwekerij. Daar kon een kijkje in de kas genomen worden en vond een uitleg over de teelt plaats. Het was op deze mooie zomerse dag erg warm in de kas, vooral voor de dragers van het Westfriese kostuum. Allen moesten verplicht een plastic jas en plastic schoenen aandoen in de kas. Als extraatje kreeg een ieder een oranje paprika mee naar huis. Het was een prachtige en leerzame excursie.

Tekst en foto's Jan Smit

 


Hé, is dat Westfries?

512. Ik ben zo meteen klaar met schrijven, dan mag je m'n potlood wel efkes (even, eventjes, effen) gebruiken, maar je mag 't niet weghelpen (zoek maken, 't mag niet zoek raken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.