Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Nieuws » 2011

Feestelijke middag met historische kostuums

KOSTUUM TE KIJK

Kostuum te kijk…De najaarstreekmiddag van het Westfries Genootschap wordt gehouden op zaterdag 5 november in de Noorderkerk aan het Kleine Noord in Hoorn. De middag staat in het teken van historische kostuums. De commissie Kap en Dek van het genootschap presenteert een unieke show van kostuums uit Noord-Holland vanaf de 15e tot de 20e eeuw. Ook wordt een relatie gelegd met de hedendaagse mode. Met deze show viert de commissie het 55-jarig bestaan.

Vanaf 13.00 uur is de kerk opengesteld, de show begint om 13.30 uur. Hoorns burgemeester O. van Veldhuizen zal, in origineel burgemeesterskostuum, een welkomstwoord spreken.
Vervolgens wordt een overzicht gegeven van kleding uit onze provincie, maar ook bijvoorbeeld uit Gooi en Eemland en Zandvoort. De entourage van de monumentale Noorderkerk leent zich uitstekend als decor voor deze wervelende kostuumshow, waaraan meer dan tachtig personen meewerken.
Voor de pauze is kleding te zien uit de periode 1450-1860. Denk hierbij aan de Benningbroeker vrouw uit de 16e eeuw, een regentesse uit de 17e eeuw, dames in Biedermeier-japon en Victoriaans kostuum. Ook geven Betje Wolff en Aagje Deken acte de présence.
De kleding in het deel na de pauze dateert van 1860 tot 1920. Te zien zijn onder meer een indrukwekkende begrafenisstoet, rijke stadse japonnen en verschillende heren- en kinderkostuums. Steeds wordt uitgebreid uitleg gegeven over de getoonde kleding. Ook de nieuwste mode wordt getoond en daarbij wordt een vergelijking gemaakt met de historische kledij.
Troubadour Bert van Baar zorgt voor passende muzikale begeleiding.

De entree bedraagt 12 euro, hierbij is de koffie inbegrepen.
Kaarten zijn te bestellen door het overmaken van 12 euro per persoon op rekeningnummer 707913 t.n.v. Westfries Genootschap te Hoorn.
Vermeld a.u.b. uw adresgegevens. De entreekaarten worden thuisgestuurd.
Bestellen c.q. afhalen van kaarten kan ook bij Lies Smit in Wognum, tel. 0229-571909 of via kap-en-dek@quicknet.nl.

Historische kleding is op zaterdag 5 november te bewonderen bij de kostuumshow in de Noorderkerk.
Historische kleding is op zaterdag 5 november te bewonderen bij de kostuumshow in de Noorderkerk. (Foto Stichting Projector)

 


Hé, is dat Westfries?

323. Op carnaval had ie zich verkleed; hij zag er kakkelollig uit (potsierlijk, belachelijk, als 'n hansworst); de meesten konnen 'm geniesen (herkenden 'm niet eens).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.