Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Nieuws » 2011

Op tv!

Woensdag 2 november kreeg de commissie Kap en Dek een telefoontje van de redactie van Noordhollands Diep (een programma van RTVNH) of er mensen in kostuum iets zouden willen vertellen over de show Kostuum te kijk, die op zaterdag 5 november zou worden gehouden. Dit moest gebeuren in de uitzending van vrijdag 4 november.

West-Friezen bij RTVNH!
West-Friezen bij RTVNH!

Na enig overleg werd besloten dat Conny Stolk (als Benningbroeker vrouw), Willy Keetman (als West-Friese boerin in rijke kledij) en Jan Smit (als West-Friese boer in lakens pak) naar Amsterdam zouden gaan. Als chauffeur/begeleider zou ondergetekende meegaan.

Jan en Conny met de presentator.
Jan en Conny met de presentator.

Die bewuste vrijdag vertrokken we om half vier uit Wognum. In tegengestelde richting zagen we de file groeien, maar wij konden gelukkig goed doorrijden.
Om kwart over vier stonden we voor het gebouw van RTVNH.

Kort voorgesprek met v.l.n.r. Willy Keetman, Jan Smit, de presentator, de voorzitter van de Hells Angels en Conny Stolk.
Kort voorgesprek met v.l.n.r. Willy Keetman, Jan Smit, de presentator, de voorzitter van de Hells Angels en Conny Stolk.

Na een kort voorgesprek werden de microfoontjes opgespeld en de geluidskastjes kregen een plaats onder de rokken, in de binnenzak en in de beugeltas. Daarna wachtte de visagist, veel werd er niet gegrimeerd, dat hoort natuurlijk niet bij historische kledij.

Jan Smit bij de visagie.
Jan Smit bij de visagie.

Conny mocht bij de presentator aan tafel plaatsnemen, samen met de twee andere gasten: zanger Gé Reijnders uit Limburg en de voorzitter van de Hells Angels uit Amsterdam.

Conny aan de tafel met haar handwerkje.
Conny aan de tafel met haar handwerkje.

Willy en Jan wachtten iets verderop in de studio tot aan het eind van het programma. Als laatste onderdeel zou de kostuumshow ter sprake komen en dan kwam de presentator bij de drie West-Friezen staan.
Conny zat met een handwerkje te luisteren naar de gesprekken met de beide heren. Heel aardig was dat er ook een filmpje over Wadway getoond werd. In dat dorp werd diezelfde avond een boek gepresenteerd over de geschiedenis van Wadway plus een overzicht van alle bewoners. Piet Schipper (85) gaf een korte rondleiding door zijn geliefde woonplaats.

In de opnamestudio.
In de opnamestudio.

Diezelfde middag was er bij Conny thuis een filmpje gemaakt over het aankleedritueel van haar kostuum. Dat filmpje draaide tussen het gesprek door. Willy, Jan en Conny beantwoordden de vragen heel goed en gaven ook uit zichzelf adequate informatie over de najaarsstreekmiddag.

Ook te gast bij Noord-Hollands Diep de Limburgse zanger Gé Reijnders.
Ook te gast bij Noord-Hollands Diep de Limburgse zanger Gé Reijnders.

Voldaan keerden we weer terug naar West-Friesland: met een opgelucht gevoel en een ervaring rijker!

Tekst en foto's: Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

85. Als je de hele dag flink gewerkt hebt, ben je 's avonds wel 'ns hooigat (flink vermoeid).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.