Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Nieuws » 2011

Historisch Genootschap Beemster 75 jaar!

Vibeke Roeper van Cultureel Erfgoed Noord-Holland leidde het symposium. Vibeke Roeper van Cultureel Erfgoed Noord-Holland leidde het symposium in de Beemster Keijserkerk.

Op zaterdag 16 april vierde het Historisch Genootschap Beemster het 75-jarig jubileum in de Keijserkerk in Middenbeemster.

De Beemster stond in bloei toen ik die ochtend over de Middenweg reed:
fruitbomen, tulpen en narcissen gaven kleur aan het land en aan de prachtige boerderijen die ik passeerde.

De stovenkamer in de kerk in Middenbeemster.
De stovenkamer in de kerk in Middenbeemster.

De kerk in Middenbeemster is een monumentaal gebouw met een indrukwekkend orgel. Bijzonder is de ruimte waar de stoven bewaard worden, een volledig betegeld vertrek.

Op vrijwel alle stoven staat een naam.
Op vrijwel alle stoven staat een naam.

Ons genootschap had een uitnodiging ontvangen voor het ochtendprogramma, 's middags was er een bijeenkomst voor de leden van het Beemster genootschap. Bestuurslid Hans van Kampen en ik waren beiden geïnteresseerd in het symposium dat zou worden gehouden en dat als thema had: De toekomst van de historische vereniging.
Vibeke Roeper van CENH leidde het symposium, verschillende sprekers voerden het woord en er was regelmatig discussie met de aanwezigen. Herman Meddens, schrijver van het nieuwe boek 'Handleiding voor historische verenigingen', ging in op het vrijwilligersbeleid. Hij noemde hierbij de 5 b's:
•   binnenhalen
•   begeleiden
•   belonen
•   behouden
•   beëindigen.

Denk onder meer na over de volgende vragen, hield hij zijn gehoor voor:
•   vrijwilligers hebben vaak een bepaalde passie, speel daar op in
•   wie gaat jouw vrijwilliger begeleiden, hoe bind je hem of haar
•   wat kan jouw vereniging een vrijwilliger bieden
•   welke materiële/immateriële beloning geef je je vrijwilliger
•   hoe markeer je het afscheid van je vrijwilliger, hoe worden zaken overgedragen?

De wanden van de stovenkamer zijn volledig bedekt met tegels.
De wanden van de stovenkamer zijn volledig bedekt met tegels.

Vervolgens kwamen drie bestuurders van collega-verenigingen aan het woord: die van Wormerveer, Purmerend en Koog-Zaandijk. Koog-Zaandijk is een jonge vereniging, al hun activiteiten zijn gratis toegankelijk. Hun doel is onder meer: geschiedenis toegankelijk maken voor iedereen, mensen kunnen elkaar ontmoeten, met elkaar praten en ervaringen uit wisselen. Uit Wormerveer (met 1000 leden) kwam onder meer de tip om zoveel mogelijk in het nieuws te komen met acties die het publiek aanspreken en good will kweken (opknappen oude begraafplaats bijvoorbeeld). In Purmerend wordt geëxperimenteerd met QR-codes (codes op bv. gebouwen waarop je je telefoon richt en waar dan informatie over het betreffende gebouw en de geschiedenis daarvan verschijnt). 'Met moderne technieken de historie leren kennen' is het credo. De webmaster van de al decennia oude vereniging uit Monnickendam toonde wat er allemaal te zien is op de site van die organisatie. Hij was een voorstander van mooie grote foto's en kaarten op de site en ook van filmpjes via youtube! Kijk, dat sprak me aan.

Na het symposium was er een goed verzorgde lunch.
Na het symposium was er een goed verzorgde lunch.

Piet van Mourik van de stichting 'De regisserende gemeente' (met als doel: het versterken van de democratie) sloot de ochtend af met een inspirerend betoog over de nieuwe rol van de gemeentes in onze samenleving. 'De nieuwe gemeente regisseert en faciliteert', aldus Van Mourik. Hij hamerde ook op het gebruik maken van internet, linkedin, facebook, hyves e.d. 'Internet is het productiemiddel van het volk. Gebruik dit middel!'
Naar aanleiding van de verhalen van de eerdere sprekers constateerde hij dat er veel gedrevenheid en enthousiasme aanwezig is en dat dat het allerbelangrijkste is.

Een glimmend gepoetste kroonluchter. Een glimmend gepoetste kroonluchter.

Een andere opmerking, die mij wel aansprak, was: het is belangrijk om duizend leden te hebben, maar om iets voor elkaar te krijgen zijn maar een paar mensen nodig!
Al met al een waardevolle ochtend met veel stof om over na te denken. Een goed initiatief van het jubilerende genootschap.
Onze felicitaties voor de Beemsterlingen: op naar de 100 jaar!Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

523. Ik vond dat toneelstuk skoftig mooi (heel erg, buitengewoon).
Opm.: Dit woord is de laatste decennia in West-Friesland in omloop gekomen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.