Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Nieuws » 2011

Eerste boek in Westfriese Historische Reeks over bloembollen

Bloembollen is de titel van het eerste boek dat in januari verschijnt in de nieuwe Westfriese Historische Reeks. Deze reeks wordt uitgegeven door het Westfries Genootschap en Uitgeverij Waanders. Het bollenboek beschrijft de ontwikkeling van de bloembollenteelt in oostelijk West-Friesland, van 1880 tot 1930. Dit gebeurt tegen de achtergrond van de algemene agrarische ontwikkeling over die periode.
Deze uitgave gaat niet alleen over de teelt, maar ook over de handel en de veilingen, de tentoonstellingen en onderwijs en voorlichting. Bijzonder was de vondst van een levens- en bedrijfsbeschrijving van een bloembollenbedrijf in Bovenkarspel over de onderzochte periode.

Samen met de delen over veehouderij, tuinbouw en zaadteelt, die nog dit jaar zullen verschijnen, biedt dit boekwerk een overzicht van de agrarische geschiedenis in dit deel van West-Friesland.
Het boek Bloembollen wordt op 21 januari gepresenteerd in de Proeftuin in Zwaagdijk Oost. De eerste exemplaren krijgen Johan Kos, directeur van de Proeftuin en Siemen Ruiter, voorzitter LTO Noord-Holland.

Toonaangevend
Anno 2011 werken steeds minder mensen in de agrarische sector. Toch is West-Friesland een gebied dat behoort tot één van de modernste land- en tuinbouwregio's van Nederland. Sinds de Middeleeuwen is de West-Friese landbouw en veeteelt toonaangevend en steeds georiënteerd op klandizie buiten de Omringdijk.
Het zou goed zijn die agrarische geschiedenis, die rijkdom van dit gebied, vast te leggen, dacht de commissie Geschiedschrijving van het Westfries Genootschap zo'n jaar of tien geleden. Er werd besloten onderzoek te doen naar de ontwikkelingen in oostelijk West-Friesland over de periode 1880-1930. Een werkgroep, bestaande uit Gré Bakker (Venhuizen), Aaf Korver en Koos Groot (Hauwert), Jan Peereboom (Berkhout) en Jaap Raat (Heiloo) dook in de archieven. Vier auteurs gingen vervolgens aan het werk om de geschiedenis op een wetenschappelijke manier vast te leggen. Het eerste resultaat is het boek over de bollensector.
In het volgende deel beschrijft Kees van der Wiel de veehouderij, in het derde deel behandelt Martien Hoogland de tuinbouwsector en Nanne Groot de zaadteelt. Het verhaal van de West-Friese agrariërs is hiermee vastgelegd. Het schetst een beeld van hardwerkende mensen die vernieuwing niet schuwden en die op een voortvarende manier kansen benutten.

Het boek Bloembollen is binnenkort voor € 19,50 te koop bij het Westfries Genootschap (zie webwinkel) en bij de boekhandels in West-Friesland.
ISBN 978 90 400 8666 3
128 pagina's, gebonden, met veel illustraties.

De voorkant van het <i>bollenboek</i>.
De voorkant van het bollenboek.

 


Hé, is dat Westfries?

267. Skaibutter, 'scheiboter' werd gemaakt als de koeien pas in de wei liepen, dus direct na 't 'scheiden' van de stal.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.