Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Nieuws » 2011

De Vertelcarrousel: Alles draait om West-Friesland

Van 23 februari tot 15 maart organiseren de West-Friese bibliotheken de Vertelcarrousel. De Vertelcarrousel is een serie lezingen met als aanleiding de Westfriese Omringdijk, uit te voeren in de openbare bibliotheek. De Vertelcarrousel bezoekt vijf bibliotheken, waarbij een aantal sprekers, op één avond, steeds rond één thema verhalen vertelt of een korte lezing geeft, ieder vanuit de eigen deskundigheid.

Omdat de invalshoeken en uitgangspunten van elke spreker anders zijn kunnen de sprekers elkaar aanvullen en kan er een gesprek op gang komen. Onder leiding van Ed Dekker (journalist van het Noordhollands Dagblad) discussiëren zij met elkaar en het publiek. Het draait hierbij om het gebied West-Friesland en de Westfriese Omringdijk, zowel over de geschiedenis als over de vraag hoe het verleden doorwerkt in het heden en ontwikkelingen van nu. Door elk thema van meer kanten te bekijken, ontstaat een breed, veelkleurig beeld van West-Friesland. De Vertelcarrousel bezoekt de bibliotheken van Venhuizen, Tuitjenhorn, De Goorn, Schagen en Heerhugowaard.

De Vertelcarrousel
ProBiblio organiseert de Vertelcarrousel in samenwerking met het programma Westfriese Omringdijk voor de openbare bibliotheken. Over West-Friesland en de Westfriese Omringdijk valt veel te vertellen. Over de geschiedenis, maar vooral ook over wat we nu van dit verleden nog terugzien en over ontwikkelingen van vandaag en morgen. De Vertelcarrousel trekt langs vijf bibliotheken. Een aantal sprekers vertelt steeds rond é&eqacute;n thema verhalen, ieder vanuit de eigen deskundigheid. Onder leiding van Ed Dekker (Noordhollands Dagblad) discussiëren zij met elkaar en het publiek. Zo draait alles om West-Friesland en ontstaat een breed, veelkleurig beeld.

West-Friesland in thema's
Nog één thema te gaan

Thema: Omgaan met het West-Friese landschap

Landinrichting en ruilverkaveling beïnvloeden onder meer de landbouw en het toerisme. Maar ook het omgekeerde geldt. En wat is belangrijker voor West-Friesland: toerisme of landbouw? Hoe verschillend zijn de belangen van boerenbedrijven, bewoners en toeristen eigenlijk?

Locatie: Bibliotheek Kennemerwaard, Parelhof 1a, 1703 EZ Heerhugowaard
Sprekers: Cor Spijker (Landelijk gebied Noord-Holland), Tjalling James (vrijwilliger IVN afdeling West-Friesland en voorheen Landinrichting en ILG) en Carla Soonius (regioarcheoloog Hoorn). Landinrichting en ruilverkaveling beïnvloeden landbouw en toerisme, maar het omgekeerde geldt ook.

Datum: dinsdag 15 maart 2011
Tijd: 20.00 - 22.00 uur

Voor meer informatie www.bibliotheekkennemerwaard.nl.

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor alle inwoners van West-Friesland en andere geïnteresseerden. Meer informatie is verkrijgbaar in de genoemde bibliotheken en www.westfrieseomringdijk.nl.

Het door Pro Biblio eerder aangekondigde vijfde thema Immigratie op 8 maart in Schagen zal niet georganiseerd worden.
Het thema Stad versus Platteland in De Goorn gaat evenmin door.

Thema's die geweest zijn:
Thema: Is de dijk heilig?
De Westfriese Omringdijk is oud en lijkt onveranderlijk. Maar tijden veranderen en het kan niet anders of de dijk verandert mee. Hoe vind je hierin een goede balans tussen bijvoorbeeld economische, historische, en milieubelangen? Gaat het om geld, invloed, idealisme?

Sprekers: Lia Vriend ( Ontdek Noord Holland), Tjalling James (vrijwilliger IVN afdeling West-Friesland en voorheen Landinrichting en ILG) en Willem Messchaert (oud Hoogheemraadschap en bestuurslid van de Vrienden van Hondsbosse)

Locatie: Bibliotheek West Friesland-Oost, Twijver 66a, 1606 BW Venhuizen
Datum: woensdag 23 februari 2011
Tijd: 20.00 - 22.00 uur
Voor meer informatie: www.westfriesebibliotheken.nl.

Thema: Sporen van de Friezen in West-Friesland
Noord-Holland boven het IJ was ooit Fries. De Friezen hielden lang stand tegen de Hollanders: pas in 1298 werden ze verslagen. Wat lieten de Friezen achter in plaatsnamen, taal, gebruiken en archeologische vondsten? Hoe is de relatie nu tussen Friesland en West-Friesland?

Sprekers: Rob van Eerden (Provincie Noord-Holland), Frans Diederik (archeoloog in Schagen) en Prof. dr. Rolf Bremmer (Leiden Universiteit, Expertise Old Frisian).
Locatie: KopGroep Bibliotheken Harenkarspel, Oostwal 6, 1747 EZ Tuitjenhorn
Datum: donderdag 24 februari 2011
Tijd: 20.00 - 22.00 uur
Voor meer informatie: www.kopgroepbibliotheken.nl.

Korte informatie over ProBiblio
ProBiblio is een provinciale serviceorganisatie voor bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. ProBiblio laat de bibliotheken in haar verzorgingsgebied kennismaken met succesvolle initiatieven, producten en diensten binnen en buiten het netwerk en levert hiermee een bijdrage aan het succes en de kwaliteit van het openbare bibliotheekwerk. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.probiblio.nl.

Korte informatie Westfriese Omringdijk
De Westfriese Omringdijk is een samenwerkingsprogramma van Kunst en Cultuur Noord-Holland en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Harenkarspel, Heerhugowaard, Hoorn, Koggenland, Langedijk, Medemblik, Niedorp, Opmeer, Schagen en Stede Broec, de Provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de Rabobank slaan meerjarig de handen ineen om de Westfriese Omringdijk als cultuurtoeristische bestemming van Noord-Holland te promoten. De dijk vormt het podium voor verschillende culturele en toeristische initiatieven. Hiermee willen de samenwerkende partijen een bijdrage leveren aan het behoud en de toegankelijkheid van dit cultuurhistorische monument.
Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.westfrieseomringdijk.nl.

 


Hé, is dat Westfries?

352. Buurman was juist bij ons met koppiestoid (de tijd van gezamenlijk koffie of thee drinken in 't gezin te ± 10 uur en 15 uur).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.