Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Nieuws » 2013

Nieuwe traditie: Benjaminspop

Kim Danenberg Het is een goed gebruik om iemand die vijftig jaar wordt een Abrahamspop te geven. Ten grondslag ligt een bijbeltekst Johannes 8 vers 57, waarbij Jesus verklaart Abraham te kennen; omstanders zeggen hem dan zoiets van: ge zijt nog geen vijftig jaar en gij beweert Abraham gezien te hebben. Dus als je vijftig wordt dan ZIE je Abraham.

Wikipedia schrijft:
"De Joden dan zeiden tot Hem: "Gij hebt nog geen vijftig jaren en hebt Gij Abraham gezien?".

De oude tekst is op de achtergrond geraakt vandaar dat men nu zegt: hij IS/WORDT Abraham. Een vrouw die vijftig jaar wordt, noemt men Sarah omdat men de achtergrond niet ken. Met zestig jaar wordt iemand Isaak, en met zeventig wordt Jacob gebruikt.
Indachtig deze reeks van Abraham, Isaak en Jacob, is het een gemis dat er voor veertig jaar niets bestaat, terwijl de leeftijd van veertig jaar een belangrijke mijlpaal is, want iedereen kent de spreuk: het leven begint bij veertig!
Om deze leemte op te vullen is BENJAMIN in het leven geroepen. De Benjaminspop, net als de Abrahamspop die met allerlei spreuken wordt voorzien.

De eerste Benjaminspop die op 3 januari is uitgereikt, heeft als tekst:
Het leven is voor Benjamin
Met veertig het begin
En over nog eens tien
Dan zal je Abraham zien


Ik hoop dat nog vele Westfriezen en Westfriezinnen op hun veertigjarige verjaarsfeest getrakteerd zullen worden op zo'n Benjaminspop. Een traditie waard!
Joop van Diepen

 


Hé, is dat Westfries?

615. Een paar van die echte brakken (rakkers, deugnieten) van schooljongens hadden m'n fiets opgeknapt. Ik gaf ze 'n bogie ('n pluimpje) en wat bokkeneuten (pinda's, sausjes). Ze gingen bloid (blij) op huis an (naar huis).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.