Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Nieuws » 2014

Openingstoespraak Midzeumereivendwandeling Twisk 20 juni 2014

Beste mese,
Moin naam is Jan Smit in ik bin voorzitter van 't Westfries Genoôskip.
Namens 't Westfries Genoôskip, de gidsegroep Twisk van 't Nut in de vereniging In 't Pak mag ik zage dat we verskrikkelijk bloid binne dat jolle d'r allegaar binne. Welkom!
Ik dink nag welderies an Andries Smit in Trointje van Asselt. Ze ware moin overgrofvader in -moeder, met are woorde de opa in de opoe van moin vader. Ze troûwde in 1883 in Opperdoes. Waai hawe nag foto's van ze. De eerste foto is ongeveer van 1910. Trointje het de Westfriese kap op met een ooroizer. De are foto is ongeveer van 1930. Deer het ze een hul met 't boerehoedje op. Andries het op alle twei foto's 't gnappe pak an. Andries overleed in 1937 in Trointje in 1939. Trointje was de leste Opperdoezer vroûw die de hul in 't boerehoedje droeg. Ik vind 't altemet zô nôselijk dat ik ze nooit in 't echt zien haaw.
Veneivend gane met z'n allen terug in de toid. Dank zaai heêl veûl vraawulligers kome oûwe toide weer tot leven in krogge we vezelf een beêld van hoe of 't vroeger was.
Ik wel noû alvast alle mese die in bind binne om d'r een mooie eivend van te maken heêl erg bedanke. Dat binne de mese in pak, de mese baai wie we veneivend een koikje neme magge op 't urf, de gidse in alle are mese die buiten of in ien van de twei kerke in de weer binne. D'r is voor hulle allegaar een kedootje. Dat krogge ze later op deuze eivend.
Ik hoop dat we met mekaar een heêl genoeglijk toidje hawe magge.

Andries Smit en Trijntje van Asselt.

Andries Smit en Trijntje van Asselt. (Foto uit collectie Jan Smit)

 


Hé, is dat Westfries?

176. Die auto gaat nog wel 'n tijdje mee. Die moet je niet wegskoiten (ver beneden de waarde van de hand doen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.