Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Nieuws » 2014

Uitslag fotowedstrijd “Dit vind ik typisch Westfries”

Vanwege van het 90-jarig bestaan heeft het Westfries Genootschap de fotowedstrijd “Dit vind ik typisch Westfries” uitgeschreven. Naast de gebruikelijke beoordeling van de fotokwaliteit en de keuze van het onderwerp vormde de motivering een belangrijk onderdeel. Er waren twee categorieën: jonger en ouder dan 21 jaar.
De ingezonden foto's waren heel divers qua onderwerp: van natuur, architectuur, recreatie, varen, schaatsen, werkzaamheden, wandelen in de regen, aankleden in Westfries kostuum, tot het water. Er was een duidelijke voorliefde voor foto's van het Westfriese landschap.
De jury bestaande uit de bestuursleden Joop Schouten, Netty Zander, Anneke Helder en Petra Tromp alsmede fotografe Lilian Dik kon ondanks de boeiende verscheidenheid toch tot een overtuigende en unanieme keuze komen.

Bestuurslid Petra Tromp en de winnaar van de eerste prijs Henk Groenewoud.

Bestuurslid Petra Tromp en de winnaar van de eerste prijs Henk Groenewoud. (Foto Marijke Smit.)

In de categorie jongeren ging de eerste en enige prijs naar Timo Verra, 7 jaar, uit Wervershoof. Timo mag een rondvlucht boven Westfriesland inclusief de eigen woonplaats maken.
Zijn foto laat een zomers landschap in Westfriesland met een tractor zien. De jury vond het een leuke en blije foto. Het is een mooie compositie en goed getroffen.

In de categorie volwassenen ging de eerste prijs van de rondvlucht boven Westfriesland inclusief de eigen woonplaats naar Henk Groenewoud uit Andijk. Zijn foto toont een stukje haven van Enkhuizen met twee IJsselmeervissers/palingrokers en op de achtergrond de Drommedaris.
Deze foto vertelt in een beeld een verhaal. De foto geeft een mooie uitsnede, diepte, kleur en lichtval. Het beeld straalt rust en een Westfriese gemoedelijkheid uit. Alles wat op de foto te zien is, draagt bij tot het verhaal.

De 2e prijs in de categorie volwassenen ging naar Willem Zwier uit Medemblik. Hij kreeg een mand met streekproducten. Zijn foto brengt de oogst van het Westfriese streekproduct de Opperdoezer Ronde in beeld.

Voor de jury staat het beeld symbool voor het oogsten in Westfriesland, een gebied waar de landbouw een belangrijke rol speelt. De foto is een goede compositie met mooie perspectieflijnen.

De 3e Prijs in de categorie volwassenen, eveneens een mand met streekproducten, is gewonnen door mevrouw Thorn uit Hoorn met haar foto van een karakteristieke, veel in Westfriesland voorkomende brugleuning.
Het eenvoudige, meestal onopvallende onderwerp is op een frisse manier en met mooie perspectieflijnen in beeld gebracht.

Nadere informatie contact@westfriesgenootschap.nl.

 


Hé, is dat Westfries?

798. 't Was erg stil om me heen; ik raakte eventjes beskoten (ingedommeld, sluimerend) in de stoel.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.