Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Nieuws » 2014

Quadrille ofwel ‘ketrielese’, een oud kaartspel

Wie speelt dit kaartspel nog? Ik leerde het van mijn vader. Met vier Westfriezen die nu in de buurt van Oudorp wonen, speel ik het wekelijks. Ook mijn broer heeft een rondje met mensen uit Zandwerven, Wognum, De Weere en Wogmeer. Er bestaat ook nog een viertal in De Weere.
Waar wordt dit kaartspel nog gespeeld in Westfriesland? Wie kent het spel nog? Wordt het ook gespeeld buiten Westfriesland? Wie kan mij hierover inlichten? Telefoon: 0224-751010, e-mail: henkennelliekok@quicknet.nl. Ik wil er een artikel over schrijven voor het Jaarboek van het Westfries Genootschap.
Ter informatie: je speelt het spel met vier personen, elk krijgt 10 kaarten en er zijn twee stockbladen. Schoppen- en klaveraas zijn (bijna) altijd troef.

Henk Kok, lid redactie Jaarboek Westfries Genootschap.

 


Hé, is dat Westfries?

254. 'n Moerloper is 'n lam of kalf, dat nog bij moer, het moederdier, loopt, dus nog niet ofwonnen is (afgewend). Ook gezegd van iemand die nog ongetrouwd en bij moeder thuis woont.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.