Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 22 januari
Gisteravond kwamen voor het eerst vijf aspirant-dialectschrijvers bij mij thuis bij elkaar. ‘Een kloin groepie’ noemen we dat bij de stichting Creatief Westfries. Vijf mannen uit alle hoeken van West-Friesland. Zij meldden zich aan bij de stichting omdat ze belangstelling hebben voor het schrijven in het West-Friese dialect. Leeftijd: tussen de 44 en 65 jaar. Deze ‘nuwe skroivers’ komen eerst een jaar lang bij elkaar in een kleine groep, waar meer individuele aandacht is voor hun schrijfsels dan in de ‘echte’ skroifgroep. Na dat jaar verhuizen ze naar een van de vier schrijfgroepen van de stichting. Of wie weet... kunnen we een nieuwe groep oprichten.
Ik vond het een goede avond met gemotiveerde mensen. De bekende items wat betreft het dialect kwamen natuurlijk aan bod: de mogelijk- en onmogelijkheden, waarom is er nu zoveel belangstelling voor, hoe schrijf je bepaalde woorden, verschillen in uitspraak, de veranderingen in de taal door de jaren heen, etcetera. De mannen gingen naar huis met een schrijfopdracht. ’t Zal moin benuwe wat ze d’r van make...
Vorige week trad ik op met Ant Hemmer uit Sint-Maarten. Zij zong een mooi lied over haar woonplaats, dat begint met enkele coupletten over de dijk. Sint-Maarten schuilt immers in een kromming van de Westfriese Omringdijk. De dagen erna kwam ik die dijk steeds weer tegen. Nee, ik liep of reed er niet op.
Het was meer in overdrachtelijke zin.
Eerst een aardig verhaal in de Zondag-bijlage van het Noordhollands Dagblad over een wandeling tussen Oterleek en Rustenburg. Hé, is de Omringdijk daar de dijk van de Schermer (de Noordschermerdijk). En dus niet de Huygendijk, zoals ten westen van Oterleek? Kijken op het kaartje, vergelijken met een andere kaart. Inderdaad! Oh ja, op die dijk staan immers Daiku’s (haiku’s over de dijk), daar aangebracht door dijkminnaar Sjaak Bos uit Alkmaar.
Zondag kwam ik in het bezit van een fraaie kopie van een kaart met daarop westelijk West-Friesland: het oude land en de meren, die geen van alle nog ingepolderd zijn. Van noord naar zuid zijn dat onder meer: de Schager Waert, de Woutmeer, de Bleecmeer, de Waert Polder en de Waerdt. Als angstig smalle scheiding met de Scermer volgt dan de Huygen Dyck (onderdeel van de Omringdijk). De dag erna twee telefoontjes: één met een uitnodiging om weer mee te werken aan de Darsconcerten in de boerderij van de familie Govers aan de Noordschermerdijk (!) en één van bestuurslid Netty Zander, waarin ze meer vertelt over de plannen die er voor dit jaar zijn om de Westfriese Omringdijk onder de aandacht te brengen. Want het is 25 jaar geleden dat deze dijk een provinciaal monument werd.
De dijk - markante waterkeerder en gebiedsgrens - laat je niet los!
Ina Broekhuizen-Slot
Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.