Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 4 februari

Modeshow en veiling

Een wat kortere Binnendijks dit keer, vanwege een kleine operatieve ingreep aan mijn hand afgelopen maandag. Het typen gaat weer redelijk, maar ik doe het nog met mate.
Het was dus een betrekkelijk rustige week. Vrijdag even op bezoek in het gildehuis om wat promotiemateriaal te halen voor zaterdag: de modeshow en veiling in Berkhout, georganiseerd door de commissie Kap en Dek. Op het secretariaat was Corina druk bezig al uw lidmaatschapsgelden te verwerken! Hartelijk dank voor uw snelle reactie op het verzoek van de penningmeester. Dat zal hem deugd doen! De actie voor het aanmelden van nieuwe leden druppelt nog steeds door.
In Berkhout had ik het biljart vol gelegd met folders, Vierkanten en kalenders allemaal om mee te nemen. Aan het eind van de middag was het biljart helemaal leeg. Best gaan!
De middag was weer als vanouds. Een groot aantal zelfgemaakte kostuums deze keer. Sommige enthousiastelingen hadden zelfs twee nieuwe japonnen gemaakt. De jongste dame op de catwalk was Annemoon van zes en de oudste waarschijnlijk mevrouw Bos uit Enkhuizen, zij is 72 jaar. Dames én heren uit alle delen van West-Friesland en daarbuiten (onder meer Wieringen en Terschelling) showden hun prachtige kostuums met zo mogelijk nog fraaier toebehoren. Docente Dicky Snijders gaf uitgebreide informatie over kleding, sieraden, schoenen, tassen en dergelijke.
Daarna de veiling! Ruim 140 kavels moest veilingmeester Fred Gutker erdoorheen jagen. En dat deed hij met verve! Kundig, strak en nauwgezet, bijgestaan door de notaris en door Margreet de Reus van Kap en Dek. Ieder jaar weer verwonder ik me over de gevarieerde hoeveelheid koopjes. Soms curieus, soms heel rijk, soms eenvoudig, soms stijlvol. Nieuw dit jaar: een compleet Sinterklaaspak! Barbara Donker showde het compleet met baard, pruik, staf, ring etc. Verkocht voor 110 euro. Ook nieuw: een koemeter. Een apparaat om de schofthoogte van een koe te meten. Bracht 85 euro op. Heel mooie brooddoeken, veel textiel soms in koffers en manden verpakt. Vulpotloden en albums met foto's, een mooi poppenwagentje en een toverlantaarn. Toppers waren een snoer bloedkoralen van drie rijen met gouden slot, een gouden ferronière met pareltjes en een gouden oorijzer met toebehoren.
Zelf kocht ik een spoormandje. Het stond tijdens het kijkuurtje al naar me te glimlachen, precies goed, niet te groot, niet te klein en een mooie kleur. Na een korte strijd van loven en bieden werd ik de verheugde eigenaar. Insmeren met olijfolie, zeggen de kenners en het draagbandje vernieuwen: dan kan ik er mee voor de kramen om. Er past met gemak een stapeltje genootschapsfolders in en een fotocamera. Beide onontbeerlijk als je op pad gaat in kostuum.
En dat hoop ik deze zomer regelmatig te kunnen doen.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

523. Ik vond dat toneelstuk skoftig mooi (heel erg, buitengewoon).
Opm.: Dit woord is de laatste decennia in West-Friesland in omloop gekomen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.