Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 25 februari

Op de Floor!

De afgelopen week stond voor een groot deel in het teken van het Holland Flowers Festival (ofwel De Flora, zoals nog veel mensen zeggen) in Zwaagdijk Oost. Het genootschap was daar met een stand aanwezig. Voor het eerst sinds een groot aantal jaren. Van Barbara Donker hoorde ik dat de vereniging vroeger regelmatig op de Flora acte de présence gaf, maar de laatste jaren was dat niet meer het geval.
De organisatie van het HFF wilde graag wat meer ‘West-Fries’ op de beurs en daarom werd dit jaar het genootschap uitgenodigd. We kregen samen met de Stoomtram Hoorn-Medemblik een ruimte toegewezen, mooi strategisch op een hoek. Ook waren er stands van de meelmolen De Hoop uit Wervershoof en het Saet en Cruytmuseum uit Andijk.
Vijf dagen en twee avonden werd onze stand bemand door vrijwilligers. Dat waren: Klaas Bant, Greteke en IJs Broers, Joop van Diepen, Barbara Donker, Ina Eilander en Jan Pieter Spaans, Hans van Kampen, Diny Kreuk, Tineke en Jaap Meester, Anita Vis, Gerda en Tom Wester en Netty Zander. Dank aan hen allen voor hun spontane en enthousiaste medewerking!
Samen met Hans van Kampen runde ik de eerste dag, woensdag 20 februari, onze stand. Beide waren we in kostuum. Dat trekt uiteraard de aandacht van velen. Regelmatig kregen we dan ook het verzoek of er foto's genomen mochten worden. De bloemenshow was weer heel fraai. Zoveel schitterende kleuren en verrassende arrangementen. De Flora viert dit jaar het 75-jarig bestaan en de tentoonstelling maakte dit jubileum meer dan waar!
Het was nog niet erg druk die eerste dag. Eigenlijk voor ons precies goed, want zo was er voldoende tijd om met de belangstellenden te praten en informatie te geven over het genootschap, het Westfrieslandspel en Skroivendevort.
Het spel, dat mooi uitgestald stond, en de dvd’s Rondje West-Friesland en de Grootslagfilm, die voortdurend afgespeeld werden, waren prachtige aandachtstrekkers. Ook was er belangstelling voor de bouwplaten. Vooral de kartonnen watertoren van Hoogkarspel werd goed bekeken. Veel kinderen zeiden: „De top is veel te groot, zo’n grote punt zit er niet op in het echt!” Dan wisten we ze ervan te overtuigen dat de bouwplaat wél gebaseerd is op de juiste afmetingen, maar dat wanneer je vanaf de grond naar de toren kijkt, de top veel kleiner lijkt.
Zo veel verschillende mensen trekken op zo’n dag aan je voorbij en zoveel aardige gesprekjes knoop je aan. Met mensen die al jaren lid van het genootschap zijn, met mensen die nog nooit van onze vereniging gehoord hebben, met leerkrachten die een project over West-Friesland voorbereiden of personen die een puzzeltocht willen uitzetten over de Westfriese Omringdijk.
Er werd dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in te tekenen (voor de laatste keer) op het Westfrieslandspel. De dvd van de Grootslagfilm trok veel bekijks. Er wordt getoond hoe men werkte in die vaarpolder vlak voor de verkaveling. De opnames zijn van 1975. Verhalen komen los en herinneringen worden opgehaald. Overheersende mening: wat is er hard gepeesd en wat was het lichamelijk zwaar werk.
Aan het eind van de dag had ik ook ‘puur ’t end in de bek’. Ik was bar verroisd, maar ik keek terug op een waardevolle dag!
En nu maar hopen dat deze dagen nieuwe leden opleveren en nieuwe abonnees voor Skroivendevort.
Want nieuwe leden zijn nog steeds hard nodig, lieve lezers! Ieder nieuw lid krijgt het jaarboek van 2007, met als thema molens, gratis. Inlichtingen: tel. 0229 217121.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

307. De schooljongens gaan in de winter skosse-loupen (van de ene ijsschots op de andere springen en lopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.