Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 3 maart

Historische tuin

Wat heb ik een mooi boek gekocht gistermiddag!
Het heet ‘De Bangert en Koewijzend’ en het is uitgegeven door de Vereniging Historisch Blokker en de Stichting Historisch Zwaag. In het boek wordt de geschiedenis van het belangrijke fruitteeltgebied rond Blokker en Zwaag beschreven. Veel fotomateriaal, veel gegevens, een mooi uitgevoerd boekwerk. Een groot aantal mensen is geïnterviewd. Urenlang soms. Uit die vraaggesprekken is een interessante en boeiende film samengesteld, die gistermiddag in de veilingzaal van Op Hoop van Zegen vertoond werd.
Mooie anekdotes, stellige meningen, ontroerende herinneringen passeerden de revue aan de hand van thema’s als: de veiling, het vervoer, de verschillen, e.d.
Komende zondag (9 maart) is deze film nogmaals te zien, van 13 tot 16 uur in de afmijnzaal van Op Hoop van Zegen. Aanbevolen!
Ik raakte in gesprek met Piet de Boer, bestuurslid van de HV Blokker. Hij vertelde me alles over de Historische Tuin die de werkgroep met diezelfde naam wil aanleggen in het groengebied dat de gemeente Hoorn gepland heeft. In dit gebied staat al een op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatste druivenserre en een ketelhuis. Ook is het historische profiel van een originele Bangertse tuin nog grotendeels aanwezig. De werkgroep wil alles op alles zetten om hier een historische tuin te creëren en wel zo dat het erfgoed behouden blijft en laat zien hoe in vroeger tijden dit gebied bloeide. Ook willen ze een samenwerkingsverband aangaan met het dichtbij gelegen Milieu Activiteiten en Kinderboerderij Centrum (MAK). In de tuin wil men hoogstamfruitbomen planten met daaronder bessenstruiken en pruimen en hazelnoten aan de slootkant. Door het hele gebied wordt een smalspoor aangelegd en rondom de tuin komt een vaarroute. De lijst met handtekeningen van mensen die hun steun betuigen aan deze opzet groeit gestaag, maar de politiek en de gemeente Hoorn werken voorlopig vrijwel niet mee!
Persoonlijk ondersteun ik dit waardevolle initiatief van harte. Een uitgelezen kans, om tussen al het nieuwbouwgeweld in, te tonen hoe hier vroeger gewerkt en geleefd werd. Een klein stukje Bangert behouden voor ons nageslacht als herinnering aan ons voorgeslacht. Dat moet toch mogelijk zijn.
Ik wens de werkgroep Historische Tuin veel doorzettingsvermogen en werkkracht!
Donderdag was ik in Wervershoof bij de historische stichting Oud Wervershoof. Ik hield daar een lezing over West-Friesland en over het West-Friese dialect. Het werd een gemoedelijke avond, waar ook ik weer het een en ander leerde van de mensen in de zaal. Over de bodemgesteldheid van het gebied daar, over de Streek en de dijken.
Boeiend iedere keer weer die gesprekken met zoveel verschillende inwoners van West-Friesland.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

403. Joos (mensen), komen jullie te konkelen (schaften, te ± 10 uur in de voormiddag 'n rustpauze onder 't werk, waarin 'n kop koffie door de baas wordt aangeboden).
Opm.: 'Konkelen' is wel Ned. maar betekent dan knoeien, knoeierijen plegen, kuipen, intrigeren, kwaadspreken, bv.: Door konkelen achter onze rug hebben ze ons die mooie betrekking afgesnoept.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.