Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 1 april

Bonjour

En? Lukte het met de vragen van de vorige week?
Hieronder treft u de juiste antwoorden aan.
Nog even verder mijmeren over ons dialect...
Gisteravond was er een vergadering met het bestuur van de stichting Creatief Westfries en de redactie van het kwartaalblad Skroivendevort.
Eén keer per jaar wordt er zo’n vergadering gehouden. Zo blijven we op de hoogte van elkaars activiteiten, successen en problemen.
Het Westfrieslandspel is nu definitief uitverkocht, meldde Tom Wester. In totaal zijn er 9300 exemplaren van verkocht. Een ongekend en onverwacht goed resultaat!
In april 2009 wordt er weer een nieuw muziekspel opgevoerd in Abbekerk, het heet ‘Aarsom met de wiele’ en het thema is: Verandering. Deze opvoering vindt plaats in het kader van het 85-jarig bestaan van ons genootschap.
Het kwartaalblad Skroivendevort heeft een stabiel aantal abonnees. Voor maar 8 euro krijgen die vier keer per jaar een boekje met West-Friese verhalen en rijmen thuisgestuurd (zie voor informatie deze site bij Creatief Westfries). Ook volgend jaar blijven we het voor die luttele 8 euro uitbrengen!
Aan het eind van dit jaar ga ik uit de redactie, na twintig jaar! Dat zal toch wel wennen wezen. Zo betrokken bij het maken van Skroivendevort. Ja, loslaten is niet altijd makkelijk, maar deze stap is een goede keus. Want loslaten is ook weer ruimte scheppen voor nieuwe dingen en ruimte maken voor anderen.
In Schagen tijdens de West-Friese markten deze zomer zullen de vier schrijfgroepen optreden, acht donderdagen vanaf 13 uur in het Nieuwe Slot.
Aanstaande zaterdag komen bestuursleden van het genootschap en van de stichtingen en commissies bij elkaar voor de jaarlijkse commissiemiddag. Ook dit gebeurt in Schagen.
Altijd op de eerste zaterdag van april ontmoeten we elkaar en vertellen over plannen en activiteiten. Daarna bezoeken we een historisch interessante plaats in de buurt. Ik hoop op een waardevolle middag!

Mooi moment deze week. Ik zou een uitvaartdienst leiden en wilde daarbij een gedichtje voorlezen. Het was oorspronkelijk in het West-Fries geschreven, maar omdat de begrafenis in Utrecht plaatsvond, had ik het in het Nederlands vertaald. ‘Wil je het alsjeblieft in het West-Fries voorlezen?’ werd er tijdens het gesprek over de herdenkingsbijeenkomst gevraagd. ‘Vader hield van het West-Fries. En er staat ook het woord ‘sjoeren’ in, dat vond hij altijd zo’n mooi woord. Hij gebruikte het zelf ook wel eens.’
Sjoeren zwaaien, komt van ‘bonjour’. Een goede dag, betekent het letterlijk. Dat wens ik u allen: een goede dag, of op z’n West-Fries: een mooi daggie!

Uitdrukkings

in de poepse karn zitte
met de roffelskaaf werke
’t is hoilig eivend
je kenne voor de krame om
hai was pittig poepie-an
’t is pikt en dreven
jij skroive met een vurk
van bok op jasper springe
ik ben zo louf as een maaier
deer hè-je ’t gedonder in de glazekas(t)

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

323. Op carnaval had ie zich verkleed; hij zag er kakkelollig uit (potsierlijk, belachelijk, als 'n hansworst); de meesten konnen 'm geniesen (herkenden 'm niet eens).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.