Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 7 april

Trouw en rozen

Trouw aan dat woord denk ik wanneer ik terugkijk op de commissiemiddag, die zaterdag gehouden werd in Schagen.
Een vertrouwde middag. Met vertrouwde gezichten. Maar gelukkig ook elk jaar met nieuwe mensen. Deze keer onder meer Leny Langedijk, lid van de reiscommissie. En Bep Dekker-Buur en Dirk Bankert, respectievelijk voorzitter en secretaris van de Vereniging Westfriese Monumentale Kerken. Deze vereniging zoekt aansluiting bij het genootschap en de twee bestuursleden kwamen kijken en kennismaken.
Ook een vertrouwd programma op zo’n middag. Mededelingen en zaken vanuit het bestuur en daarna een rondje nieuws en plannen van de commissies en stichtingen.
Toch is het iedere keer weer verrassend en ook inspirerend om te horen wat er gebeurt en gaat gebeuren. Mijn wens is dat er ook af en toe gezamenlijke projecten opgezet worden. Zelf neemt het genootschap het voortouw met het maken van een nieuwe verjaardagskalender. Hieraan werken leden van een aantal commissies en stichtingen mee.
Ook lanceerden we een plan voor de Week van de Geschiedenis. Het thema van die week (12 tot 19 oktober) is Verhalen van Nederland. Voor ons wordt dan natuurlijk Verhalen van West-Friesland. Verhalenvertellers uit de commissies en stichtingen, en wellicht ook van daarbuiten, worden uitgenodigd te vertellen over een historisch onderwerp. De bedoeling is dat het een reeks (korte) verhalen wordt vanuit gevarieerde invalshoeken. Deze verhalen worden op twee zondagmiddagen verteld: één keer in oostelijk en één keer in westelijk West-Friesland.
De plannen die er zijn voor de viering van ons 85-jarig bestaan (behalve de kalender zijn er ook andere ideeën, onder meer omtrent een West-Friese rapsodie, een tentoonstelling en een rijtoer door West-Friesland) werden uit de doeken gedaan. Hopelijk wijden de commissies en stichtingen hun activiteiten in 2009 aan het 85-jarig bestaan van het genootschap.
Na de pauze bezoeken we tijdens de commissiemiddag een historisch interessante plaats. Dit keer was het de nieuwe tentoonstelling in het Schager museum Vreeburg over ‘trouw en rouw’. Een zorgvuldig ingerichte expositie met prachtige japonnen en veel aandacht voor details.
Bij trouw en rouw horen vaak rozen. Die zagen Wim en ik zondag tijdens een bezoek aan de rozenkwekerij van Win en Bernadette Bijman in Obdam. Dit bedrijf was opengesteld voor bezoekers in het kader van Kom in de kas. Interessant om te zien hoe de fraaie, lange, oranje rozen gekweekt en verwerkt worden.
Wat gebeurt er in West-Friesland veel op agrarisch gebied: innoverend, steeds zoekend naar nieuwe mogelijkheden. Dat hebben West-Friezen door de eeuwen heen gedaan en dat gebeurt nog steeds. Inspiratie, durf en doorzettingsvermogen zijn daarbij de trefwoorden.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

832. Dat ambtenaartje is zo'n hennemelker (napluizer, muggenzifter).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.