Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 11 juni

Zomer in West-Friesland

Prachtig zomerweer de afgelopen week! En zeker in het weekend. Er was heel veel te doen, vooral in de buitenlucht. Vaar- en fietstochten, koren die zongen, kunst die bekeken kon worden en ga zo maar door.
Bij het museum Huis van Oud in Wognum trad een delegatie van het Westfries Dameskoor op. Tot enkele jaren geleden droegen de leden van dit koor bij bepaalde gelegenheden het West-Friese kostuum. Maar al een hele tijd hingen de jakken en rokken op zolder. Een aantal dames wilde toch wel weer optreden in kostuum. Onder leiding van dirigent Frank Hoebe studeerden zij West-Friese liederen en volksliedjes in.
Met dit programma traden ze zondag voor het eerst op aan de Grote Zomerdijk. Meteen kregen ze de vuurdoop, want wat was het warm! Voor aanvang zaten alle dames in de schaduw voor het huisje. Maar met het optreden stonden ze in de volle zonneschijn! Met een prachtig zicht op de Baarsdorpermeer, dat wel! En ze zetten hun beste beentje voor. Een geboeid publiek genoot van de duidelijk verstaanbare en zuivere zang. Mooie kostuums en helderwitte kappen maakten het plaatje compleet!
Het was in de gemeentes Medemblik, Andijk en Wervershoof het weekend van Taal en Poëzie. Ter gelegenheid daarvan trad de skroiversgroep uit Hoogwoud op in de hervormde kerk in Twisk. Lekker koel, een fraaie locatie! Leuke verhalen en rijmen. Heel jammer dat er weinig mensen kwamen luisteren.
Maandag vergaderde ons algemeen bestuur. Ook in de hitte. En nog wel tijdens de voetbalwedstrijd! Aan het gejuich dat opsteeg uit de café’s aan de Veemarkt konden we horen hoeveel doelpunten er vielen. We bespraken onder meer het financieel verslag en de notitie over het beleidsplan. Ook werden de activiteiten die geweest zijn én die nog komen onder de loep genomen.
In het secretariaat wordt deze weken hard gewerkt om alles klaar te maken voor de verzending/bezorging van het nieuwe jaarboek. Dat is nog een hele klus! Corina doet er alles aan, samen met de vrijwilligers Jan de Reus en Cees Morit.
Ons 75e boek komt uit! Daar zijn we trots op. Het eerste exemplaar wordt op zaterdag 28 juni overhandigd aan Jos Bakker, voorzitter van de Archiefcommissie. De presentatie vindt plaats in het Westfries Archief in Hoorn. Op voorhand wens ik u veel plezier met dit jubileumboek! En natuurlijk met ’t Vierkant dat tegelijkertijd bezorgd wordt.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

596. Je mag niet die appel van dat kleine kind ofpollen (aftroggelen, afbédelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.