Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 16 juni

Mooie momenten

Veel mooie momenten deze week. Ook wel teleurstellende en soms verdrietige tijden, maar ik concentreer me nu op de goede gebeurtenissen.
1. Op de zonnige dinsdagochtend reed ik naar uitgeverij Pirola in Groet. Daar was, op de computer, m’n nieuwste boek opgemaakt inclusief tekeningen en voorkant. Altijd weer een bijzonder gevoel, wanneer je de rijmen en verhalen zo professioneel afgebeeld ziet. De illustraties, van Sietse Wiersma, waren ook tot tevredenheid weergegeven. Bij het boek komt een cd met gedichten en liedjes. Ik ben benieuwd naar het resultaat. Eind augustus is alles klaar. Op de Westfriezendag te koop!
2. Een mooie avond beleefde ik en velen met mij op woensdag. De leden van de skroiversgroepen van de stichting Creatief Westfries kwamen bij elkaar in Wadway. Het werd een feestelijke avond. Eerst een West-Friese kwis, kundig samengesteld door Sjaak Steltenpool. Allerlei vragen en soms hersenbrekers over West-Friese woorden en uitdrukkingen. Dat deed een beroep op de kennis van alle aanwezigen! Leuk en leerzaam! Daarnaast werd stilgestaan bij een aantal gebeurtenissen van het afgelopen jaar, onder meer bij het overlijden van drie schrijvers: Jan IJff, Kees van Graft en Jack Klomp. De leden van de skroifgroep Hoorn werden uitgeluid, deze groep is opgeheven. Maar: de leden van het nieuwe kleine groepje werden hartelijk welkom geheten! En er werd gevierd dat Skroivendevort 20 jaar geworden is. De redactieleden van het eerste uur werden gehuldigd en ook de schrijvers van wie er een stukje in het eerste nummer staat. Ik hoor bij beiden. ’t Is al weer ruim twintig jaar geleden dat we voor het eerst vergaderden bij Gerrit Vet in Schellinkhout en ik noem graag nog eens de namen van hen die er toen bij waren: Cees Chattellon, Siem de Haan, Cor Oudendijk, Nel Schoon-Wagenaar, Gerrit Vet en ikzelf.
3. En dan vrijdagavond! Voor het eerst komen de mensen die meedoen aan het nieuwe muziekspel ‘Aarsom met de wiele’ bij elkaar in het dorpshuis in Abbekerk. Veel nieuwe gezichten, een kleinere groep dan vorige keer, maar toch: bij mij ging het weer stromen! De inspiratie, de wil om er wat moois van te maken, de saamhorigheid kortom: een goed gevoel! Nog lekker even nazitten bij Marja. Weer (bijna) als vanouds.
4. Tot slot gister: zondagmiddag. Het eerste Darsconcert bij Gerda Govers in Oterleek. Volle (blinkend schone) dars, veel blije en bekende gezichten. Omdat de Omringdijk dit jaar 25 jaar provinciaal monument is en de boerderij van Gerda tegen de Noordschermerdijk (deel van de Omringdijk) schurkt, was Sjaak Bos gevraagd om deze concertreeks te openen. De dijk is een zo langzamerhand een passie van Sjaak geworden, zie ook: www.omringdijk.nl.
Op humoristische wijze vertelde hij over dijk en voorland, over historie en plannen voor dit jaar. Gerda zong, zwaaiend met een stofdoek, een toepasselijk lied met als thema: open de deuren en de ramen, alles is weer schoon! Tijdens het concert werd ‘lenigan’ de vertrouwde ‘darssfeer’ weer opgebouwd. Complimenten voor de zangers en vooral ook voor de pianist Wil Luiken!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

397. Ouwerwisse (ouderwetse) stoelen hebben nog triemen (sporten, steunlatjes tussen de poten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.