Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 24 juni

Feesten!

Deze week stond in het teken van de verjaardag van mijn man Wim. Hij werd 60! Een kroonjaar en een gedenkwaardige leeftijd. We hebben deze mijlpaal gevierd met familie, buren en vrienden. Slingers en bloemen versieren nog de kamer en de tuin. Maar vandaag halen we alles weg. Het ‘gewone’ leven herneemt zijn gang.
Maar wat is gewoon? Iedere dag heeft zijn eigen bijzonderheden, zijn eigen momenten van verwondering en dankbaarheid. Dat kan een vogel zijn die een prachtig lied fluit, ogenschijnlijk helemaal alleen voor jou. Dat kan een telefoontje zijn of een kaartje met een groet erop. De zon die schijnt wanneer je ’s morgens naar buiten stapt. Een zin, een woord, die je goed doet.
Deze week hebben we met de redactieleden van Skroivendevort (ons West-Fries kwartaalblad) de mappen ‘geschoond’. In die mappen zitten, op alfabet, de schrijfsels van de leden van de stichting Creatief Westfries. Daaruit putten we bij de samenstelling van een nieuwe Skroivendevort. Alles wat in het jaar 2000 of daarvoor geschreven is, gooiden we eruit. Vervolgens bekeken we alle andere teksten en we beoordeelden of ze geschikt zijn voor plaatsing. Zo niet: weg ermee! ’t Was een hele uitzoekerij. En we kwamen nog maar tot de K. Dus in juli nog eens zo’n avond. Je beseft wel bij zo’n ‘schoning’ hoe betrekkelijk en hoe kort alles is. En toch hoort opruimen ook bij het leven, want dat schept letterlijk en soms ook figuurlijk ruimte.
Vandaag werd ik verrast door een prachtige foto + artikel over de Omringdijk op de voorpagina van het NHD. Geschreven door bruidegom Ed, die deze dag feest viert met Tinie: ze zijn 25 jaar getrouwd! Mede namens vele West-Friezen feliciteer ik ze van harte en ik wens ze ‘een dijk van een dag’ toe!
De dijk in de schijnwerpers dus. De ‘krant’ gaat wandelen over die dijk, u kunt meelopen. Ook schrijven, schilderen, tekenen met de dijk als inspiratiebron wordt gestimuleerd. Een goed initiatief!
In ’t Vierkant van juli leest u dat ook op de Westfriezendag aandacht besteed wordt aan de Omringdijk: met een lezing, diaku’s, liederen en een excursie.
Gisteravond was er een bijeenkomst met onze schrijversgroep Langedijk I. Wat is er besloten? Dat voor de volgende avond, in september, de dijk ons schrijfthema zal zijn. Verhalen en rijmen met als uitgangspunt ‘de dijk’ dus.
Ben benieuwd wat dat zal opleveren!
Met de najaarsstreekmiddag hoort u er wellicht meer van, dan staat een gedeelte van die middag ook in het teken van de Westfriese Omringdijk.
En voor nu: op naar zaterdag wanneer de presentatie van het 75e jaarboek plaats zal vinden in het Westfries Archief in Hoorn. Zondag 29 juni treden we op in Oterleek, in het Darstheater van Gerda Govers. De middag is al uitverkocht. U kunt nog wel reserveren voor het West-Friese programma van zondag 27 juli. Zie www.concertenopdedars.nl.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

367. Koolprak dien je niet op als gastmaal (stamppot van kool en aardappelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.