Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 7 juli

Lucht en werk

Hebt u het jaarboek al in huis? Gefeliciteerd dan met dit mooie boekwerk! Het 75e deel in een lange reeks van waardevolle naslagwerken.
Met man en macht hebben we alle boeken woensdag ingepakt in de grote schuur van de familie De Boer in Zuid-Scharwoude. Het ging strijk en zet! Om kwart over twaalf zaten we met z’n allen aan de lunch. Meteen daarna reden de ‘ophalers’ het pad al op. Een wijdvertakt netwerk van bezorgers is daarna aan de slag gegaan om de boeken weg te brengen. Grote klasse, hoor! Alle vrijwilligers hartelijk dank!
Vrijdag 4 juli ging ik met Netty Zander naar Eenigenburg. Daar werd het startsein gegeven voor de revitalisering van de fundamenten van de dwangburcht de Nuwendoorn. De provincie Noord-Holland heeft daar grote plannen mee. Het eerst zichtbare daarvan is dat alle bomen en struiken rigoureus gekapt zijn. De fundamenten zijn nu weer beter zichtbaar. De overkapping boven de put wordt ook gesloopt. De restanten worden beter zichtbaar gemaakt. Er zijn ook plannen voor een stalen toren en een wandelpad vanaf de Omringdijk naar de burcht over het oude dijktracé.
Om de opening luister bij te zetten, kwam gedeputeerde Sascha Baggerman letterlijk uit de (heerlijke, zomerse) lucht vallen. Zij landde met een parachute op het grasland naar de dwangburcht. Daar werd ze opgewacht door enkele Middeleeuwse lieden die vol bravoure vroegen wat die Hollandse vrouwe bij hen kwam doen.
De plannen lijken goed. Nu hopen dat de realisatie ervan voorspoedig verloopt en niet blijft haken, door bijvoorbeeld gebrek aan geld of daadkracht.
Gister een mooi daggie gehad! Onder prachtige Hollandse luchten demonstreerde een tiental mannen hoe er vroeger gehooid, gedorst, gehaard en met (oogst)machines gewerkt werd. Dat gebeurde bij ons Wognumse museum het Huis van Oud. Oud-penningmeester van het genootschap Pe van der Lee liet zien hoe je een zeis haart en hoe je de strekel hanteert. Op zijn bekende humoristische manier vertelde hij er heel wat wetenswaardigheden bij. Theo Blauw uit Wognum maakte een ruiter hooi en vier mannen toonden hoe er gedorst werd met dorsvlegels. Kneppels, zeggen wij hier natuurlijk.
Ook waren er trekkers en Lister-motoren te bewonderen, evenals een hekel. Joop Ooyevaar uit Nibbixwoud vertelde het een en ander over de anemonenteelt.
Er kwamen heel veel mensen kijken en luisteren. En net voordat er een erge bui losbarstte was alles opgeruimd en aan kant.
De West-Friese markt in Schagen is deze week weer begonnen. Komende donderdag, 10 juli, treedt onze schrijfgroep Langedijk I op in het Nieuwe Slot. Van 13 tot 15 uur. Komt u ook kijken en luisteren? Iedere donderdag treedt er een schrijfgroep op rond die tijd. Ook liggen er folders en Vierkanten van ons genootschap. Want: pr is altijd nodig! Met mijn hand gaat het trouwens heel goed! Het geneest snel en ik kan al weer lichte dingen oppakken. Dus: niet meer zo onthand!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

135. Als je zo af en toe wat aan dat werk doet, kom je er nooit mee klaar, je moet 't loif er an leggen (flink aanpakken, intensief werken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.