Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 28 juli

An de loop!

An de loop! Dat doen deze weken honderden wandelaars. Zij lopen rond de Westfriese Omringdijk: een wandeltocht georganiseerd door het NHD. Onder leiding van de onvermoeibare verslaggevers Ed Dekker en Rien Floris gaan dagelijks zeker 150 mensen op pad om een etappe af te leggen. Ik liep mee op woensdag, donderdag en vrijdag. Drie schitterende dagen! Ingrediënten? Mooi weer, prachtige dijk met rechts het oude land en links het IJsselmeer, plezierige mensen, waardevolle verhalen en gesprekken, veel informatie, zang en declamatie, gezelligheid en saamhorigheid.
Leuk dat er spontane optredens zijn: mensen die liederen zingen, ‘stukkies doen’, verhalen vertellen. In Enkhuizen werd de dag afgesloten met een optreden van Waterwijs. Zuiver gezongen liederen over waterwonderen en legendes, over dijken en havens, zeeën en vissers. Passend bij deze waterrijke dag. We kregen namelijk al ‘Oosterdijks blauw’ in de buurtschap Oosterdijk en ook flesjes water na de rondleiding door het waterzuiveringsstation in Andijk.
In Oosterleek, in herberg Het IJsselmeer, trad aan het eind van de wandeling de groep Unicorn op met Ierse liederen. In Schellinkhout zorgden de wandelaars zelf voor muziek bij het dorpshuis. Het overbekende ‘Waar de golfjes kabbelen’ werd weer vol goede moed ingezet, deze keer begeleid door gitaarklanken.
Ik sprak met mensen uit heel West-Friesland en daarbuiten. Uit Warmenhuizen en Heerhugowaard, uit ’t Veld en Lutjebroek, maar ook uit Breezand, de Zaan en Egmond. Ieder heeft zijn eigen reden om mee te lopen. Soms een dagje terug naar de oude woonplaats, soms een eerbewijs aan vader of moeder.
De komende week hoop ik weer drie dagen mee te kunnen doen. We zullen morgen het genootschap presenteren bij het monument op de Omringdijk bij Scharwoude. Zaterdag wordt de wandeling afgesloten met een dijkfeest in Kolhorn. Ook daar draagt het genootschap haar steentje aan bij.
Gister een goed optreden bij Gerda Govers in Oterleek. Aandachtig publiek en veel mooie liedjes en rijmen in ’t West-Friese dialect. Een waardevolle middag!

Af en toe draag ik wat voor tijdens de Omringdijkwandeling. Het eerste gedichtje was ‘An de loop’. Hieronder is de tekst te lezen.

An de loop

Zit je kop weer vol met zurge
zien je bar op teugen murgen
hè-je hêlegaar gien zin
zien je d’r gien end meer in...
      gaan an de loop
      pak je sokke en je skoene
      loop een rondje tussen ’t groene
      en de wind waait met ien veeg
      zo je volle hoofd weer leeg.

Doen je aldeur prakkezere
kè-je ’t doemdenken niet kere
ziet de hêle wereld swart
skuile trane in je hart...
      gaan an de loop
      zuks is goed voor loif en biene
      je geniet van wat je ziene
      niks bijzonders - heêl gewoôn
      maar je hoofd dat wordt weer skoôn!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

646. Over de benoeming van die ambtenaar heb ik niks te kerdiezen (niets over te zeggen of te beslissen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.