Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 5 augustus

Feestelijke dagen

Wat een feestelijke dagen deze week! Dagen waarin West-Friesland en de West-Friezen zich in al hun rijkdom presenteerden.
Allereerst wil ik wat vertellen over de Omringdijkwandeling. Begonnen op zondag 20 juli en geëindigd op zaterdag 2 augustus in Kolhorn.
Zoveel deelnemers, zoveel ontmoetingen. Lopen over zo’n prachtige dijk, waar we heel trots op mogen zijn, door een op en top zomers landschap. Onderweg uitleg en informatie over allerlei zaken en iedere dag een bezoek aan een kerk, museum, molen of ander interessant gebouw. De mensen die meelopen hebben belangstelling voor het gebied en voor de historie.
Dinsdag trakteerde het genootschap de wandelaars op krentenbrood. Bestuurslid Joop van Diepen deelde met gulle hand uit. Er waren die dag echter zoveel lopers dat de laatste stukken in tweeën gesneden werden.
Deze uitdeling gebeurde bij het monumentje bij Scharwoude, destijds geplaatst op initiatief van het genootschap. Het herinnert aan het feit dat in 1675 de zee voor het laatst West-Friesland binnendrong en onder water zette.
Zittend op de dijk luisterden de wandelaars eerst naar een praatje van mij en daarna naar schrijver André Nuyens die een hoofdstuk van zijn boek over de overstromingsramp voorlas.
Ik wandelde deze week drie dagen mee, met voor mij als hoogtepunt de tocht van Krabbendam naar Schagerburg. Bekend terrein daar. De dijk is er op z’n hoogst en kronkelt als grens tussen het oude land en de Zijpe. In de verte zie de blauwe duinen. In mijn geboorteplaats Sint-Maarten was er een stop bij de boerderij van Jan Bijpost aan de Valkkogerdijk. Daar las ik wat voor uit mijn boek De Kleine Klas en Ant Hemmer droeg drie rijmen voor die veel indruk maakten.
Ook tijdens het dijkfeest in de Roode Leeuw in Kolhorn trad een zestal schrijvers op, begeleid door Anja Zander op accordeon. Nogmaals een kadootje van het genootschap. Er waren presentjes en bedankjes te over. Onze vereniging kreeg van Lokke Koopman-Veenstra uit Hoorn een fraai borduurwerk. Het staat al in het gildehuis en waarschijnlijk kunt u het tijdens de Westfriezendag bewonderen.
Veel liederen werden gezongen, later op de avond werd het dijklied weer herhaald. Er heerste een geweldige sfeer van vriendschap en saamhorigheid.
Ik bedankte namens het genootschap Netty Zander, Ed Dekker en Rien Floris.
Dat gebeurde onder meer met dit gedichtje:

Droom van een doik

’t Was een droom van jullie tweien
lope langs de Omringdoik
en den vezelf ’t hêle rondje
want deer is een zoôt te koik.

De droom kwam uit en heêl veul mense
ginge dapper mee op roet
en alle lezers van ’t dagblad
volgde hullie op de voet.

Nou wor je lenigiesan wakker
want de droom loopt op z’n end
maar jullie doe dat is beroikt: de
doik raakt woid en zoid bekend!

En dan gister: de Landbouwdag in Opmeer. Het visitekaartje van agrarisch West-Friesland/Noord-Holland. Goed weer, na een angstige regenachtige nacht. Veel, heel veel bezoekers, veel van topkwaliteit, een lust voor het oog.
Namens het genootschap waren Netty Zander en ik aanwezig bij de genodigden. Eerst een gastvrije ontvangst door de gemeente Opmeer. Vervolgens bekeken we vanuit de VIP-lounge de fenomenale dressuurnummers.
Naderhand wandelen over het terrein en een kijkje nemen in de hal, waar Barbara Donker en ik de dag ervoor onze stand ingericht hadden. De kraam werd kundig bemand door Barbara en Roel en door Margreet en Jan de Reus.
Al met al een bedrijvige week, maar: erg genoten en chapeau voor West-Friesland!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

760. Om op 't land te komen moesten we over 'n smal steggie (smal brugje of bruggetje).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.