Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 12 augustus

Vort

Ja, twee keer 'vort' deze week.
De tweede keer gewoon, samen met Wim, een paar dagen ertussen uit. Naar Brabant reden we. En daar lekker fietsen en wandelen. Langs bloeiende heidevelden en door de Groote Peel. Een nationaal park van moeras en veen. Overblijfsel van het uitgestrekte gebied dat eeuwenlang tussen Limburg en Brabant lag. Daar wandelend kun je je een voorstelling maken hoe West-Friesland er duizend jaar geleden uitzag. Ook veen, water en moeras. Met noeste arbeid werd onze streek ontgonnen en veroverd op het water.
En dan rij je terug. Het land lijkt wel steeds lager te worden. Dat begint al in Utrecht, wordt sterker bij Zaandam en de Beemster en is totaal na Oudendijk. We komen weer thuis. De lucht is hoger, het land lager, het gras groener, de mensen eigen.

De eerste keer 'vort' is van ernstiger aard. Donderdag vergaderde ik voor het laatst als lid van de redactie van het kwartaalblad Skroivendevort. Twintig jaar lang, vanaf het begin in 1988, ben ik redactielid geweest. We begonnen in het kantoor van Gerrit Vet in Schellinkhout. 'We' dat waren: Siem de Haan, Nel Schoon, Gerrit Vet, Cees Chattellon, Cor Oudendijk en ik.
Mooie jaren! Zeker wanneer je iets opzet en ontwikkelt dat succes heeft. Bij de start al 400 abonnees, nu bijna 4000.
De opzet is niet veel gewijzigd: 28 pagina's met verhalen en gedichtjes, een puzzel, een stukje van de redactie, mooie illustraties: genoeglijk en natuurlijk het dialect als bindende factor.
We hebben verschillende mooie initiatieven ontwikkeld: Roime op Roet, Roime in beêld, Skroivendevort-loif, rubrieken als 'Thomas en opa' (een strip voor kinderen) en 'Een praatje met skroivers'.

Ook in Brabant wordt de Omringdijktocht bekendgemaakt.En dan nu: de laatste vergadering. Met waarderende woorden van IJs Broers, secretaris van Creatief Westfries, met een prachtige ruiker, gebak en lekkere hapjes. Feestelijk dus, die laatste avond. Maar ook weemoed - nog één keer komen we, in oktober, bij elkaar om kopie te beoordelen en dan is het gedaan. Wat waren het mooie jaren en prachtige discussies. Altijd in een gezellige sfeer en met hart voor het West-Fries.
Ik zal het zeker missen, maar de beslissing om te stoppen is goed. 't Is ienmaal wel, zoide Harmen Kramer.
En er liggen weer een aantal nieuwe activiteiten en uitdagingen klaar. Heel veel moois voor West-Friesland, voor het genootschap en voor de West-Friezen!

Ook in Brabant wordt de Omringdijktocht bekendgemaakt.
Gekleed in de bekende rode polo van de wandeling rust ik uit bij het bezoekerscentrum van De Groote Peel.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

409. Wat is de soep fleeuw (flauw, niet hartig).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.