Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 1 september

Haal het doek maar op!

Ja, haal het doek maar op! Die uitdagende zin schoot me de afgelopen week verschillende keren in gedachte. Het doek wordt opgehaald voor tal van nieuwe initiatieven. Om te beginnen voor m’n eigen boek, dat nu door mensen gelezen wordt. De eerste reacties zijn positief en daar ben ik blij om. Al die kleine gedichtjes, ook al gaan ze over nog zulke gewone dingen, vertellen ook iets over mezelf, over mijn levensvisie. Ook al zijn situaties (zeker in de verhalen) soms bedacht en geconstrueerd nadat ik gebeurtenissen of belevenissen gezien of gehoord heb.

Haal het doek maar op! Dat geldt voor de drie bruidsparen die ik deze week in de echt verbond. Augustus was een drukke ‘trouwmaand’, dat komt mede door de 8e van de 8e. Zes mensen die het gaan proberen, die voor elkaar kiezen. Allemaal verschillende verhalen, maar allemaal stralend en vol goede moed.

Haal het doek maar op! Zover is het nog lang niet met het nieuwe toneelstuk ‘Aarsom met de wiele’. Het wordt pas in april 2009 opgevoerd, u leest er in het komende Vierkant meer over. Ik heb vrijdagavond voor het eerst gekeken bij een repetitie. En meteen al genoten! Ik heb gelachen en ik ben ook heel stil geweest bij ontroerende scènes. Alles moet nog groeien, maar ik heb er veel vertrouwen in.

Haal het doek maar op! Ja, dat was zeker dit weekend aan de orde. Zaterdag naar de Uitmarkt in de hoofdstad, waar allerlei nieuwe culturele activiteiten gepresenteerd werden. Wat gebeurt er veel: toneel, zang, muziek, boeken, tentoonstellingen. Wat een talent loopt er rond in Nederland en wat een moed om de nieuwe gedachten om te zetten in een concert of een voorstelling.

Gisteravond naar de voorstelling ‘Na ons’ in het Geestmerambacht. Daar viel geen doek op te halen. Nee, alles speelde zich af in de open lucht. Het was een schitterende zomeravond, we troffen het dus. Een spectaculair schouwspel ontrolde zich voor onze ogen. Met prachtige decors, kleurrijke kostuums en mooie zang. Zeker honderd spelers en zangers zetten zich ten volle in om er een fraaie voorstelling van te maken. Persoonlijk vond ik de tekst niet optimaal, in ieder geval raakte die me niet. Maar verder: een bijzonder initiatief!

Haal het doek maar op voor de Westfriezendag! Woensdag vergaderd met het algemeen bestuur en de organisatie van deze dag prijkte natuurlijk op de agenda. De taken zijn verdeeld, het programma staat vast. Bijna driehonderd leden en genodigden komen die dag naar Het Park in Hoorn. Ik hoop dat ze genieten van de vergadering, van het samen eten (het is ten slotte een gastdag) en van de excursies door West-Friesland en daarbuiten. De vergadering is vrij toegankelijk voor leden. Dus: welkom! Ik hoop velen van u te mogen begroeten, zaterdag in de hal van de schouwburg!

Gister voor het eerst gefietst over het nieuwe pad tussen Nibbixwoud en Zwaagdijk West. Mooi door het vlakke land. Er zijn twee bruggen gemaakt over de Kromme Leek. Wanneer je daar op staat heb je goed zicht op dit bijzondere water. Een van de oudste landschapselementen in onze regio. Laten we zuinig zijn op dit voormalige veenriviertje én op het land eromheen. Er bestaan plannen voor ‘wonen in het groen’, ‘huizenbouw aan de West-Friese Vecht’ en dergelijke. Waarom? Waarom moet ook dit stukje ongerept landschap opgeofferd worden aan nietsontziende woningbouw? Oh ja, ik ken de argumenten van de fruittelers en bouwers in de buurt. Zij verkopen hun land voor een goede prijs. Dat is hun goed recht. Maar het is vanuit historisch en landschappelijk oogpunt ook mijn recht om bezwaar te maken tegen de verstening van dit deel van West-Friesland. Meegaan met je tijd? Akkoord, maar niet met alles! (zie ook: ’t lied van de Leek, op pagina 44 van Een oigen geluid).

   
."
Foto's: Kaft van Een oigen geluid en de Kromme Leek tussen Nibbixwoud en Zwaagdijk West.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

176. Die auto gaat nog wel 'n tijdje mee. Die moet je niet wegskoiten (ver beneden de waarde van de hand doen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.