Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 8 september

Westfriezendag en broeder

Wat een prachtige week volgeladen met mooie West-Friese gebeurtenissen! Misschien wel wat té volgeladen, maar na vandaag komt er rust. Het voert te ver om alles te omschrijven. Ik beperk me dus tot een kort overzicht.
- maandag skroiversgroep: ons thema was: de Omringdijk. En die werd vanuit zeer verschillende invalshoeken belicht, variërend van Mazereeuw, de profeet van Opperdoes op de dijk tot een verhaal over de bakkers van Eenigenburg en Krabbedam. Een boeiende avond!
- Dinsdag ’t kleine groepje beginnende dialectschrijvers, die bij mij ‘op les’ komen. Ook daar was de dijk het thema. Weer mooie verhalen en ook gedichten en zelfs een lied. Over de dijk als speelplaats (Andijk) en over de wandeling over de Omringdijk, die deze zomer door het NHD georganiseerd werd.
- Woensdag vergadering van het dagelijks bestuur: intensief gesproken over het nieuwe beleidsplan en tal van andere zaken.
- Donderdag voltrok ik een huwelijk in het oude kerkje van Wadway. Een bijzondere ervaring in een heel fraaie entourage.
Daartussendoor de voorbereidingen voor de Westfriezendag. En dan is het opeens zaterdagochtend tien uur en sta je op het podium van Het Park voor een zaal met Westfriezen. Vele van hen heb je dan al de hand geschud en een mooie Westfriezendag gewenst. Ja, dan begint de vergadering en alles wat zo zorgvuldig gepland is die dag. Van koffie met Hoornse broeder tot het diner aan toe.
Mooie momenten:
- de scholieren die hun diaku’s voorlezen
- de foto's die Willem Messchaert vertoont uit zijn familie-archief van personen die alle op de een of andere manier betrokken zijn bij de dijk
- de prachtige vlag die we tijdens de lunch kregen van de Hoornse burgemeester Van Veldhuizen
- de uitstekend verzorgde ontvangst in de Saalhof in Wognum
- de korte wandeling tussen de wijnstokken, zomaar op West-Friese grond
- de gezellige sfeer bij de borrel
- ja, en dan toch ook de bewonderende blikken van Simone Kleinsma, die met de cast van Sunset Boulevard zat te eten in de foyer van Het Park, toen wij naar het restaurant liepen (de be of ‘ver’- wondering betrof de kostuums)
- de humoristische en ontroerende verhalen, gedichten en liedjes die voorgedragen en gezongen werden tijdens het diner
- de vele bedankjes na afloop
- de rust aan het eind van de dag, met ‘de biene op de bank’.
Zondag weer een evenement. Bij het Huis van Oud was de manifestatie Skoftig Lekker. Mensen konden proeven van vijf gerechten: spouwers, broeder, stijve rijst, pudding met Haagse bluf en bitterkoekjespudding. Ondanks het slechte weer kwamen er heel veel ‘gasten’. Het was een ongedwongen, gezellige middag met veel verhalen over eten van vroeger en nu.
(Zie voor de Westfriezendag ook de rubriek Actuele informatie).

."
."
."
Foto 1: Daar sta je dan om tien uur op het podium in Het Park.
Foto 2: Joop van Diepen wordt in het zonnetje gezet omdat hij 35 jaar in het bestuur zit.
Foto 3: Vier leerlingen lezen hun zelfgeschreven daiku's voor. Bestuurslid Netty Zander bedankt hen daarvoor met een boek. (Foto's Ed Dekker)

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

523. Ik vond dat toneelstuk skoftig mooi (heel erg, buitengewoon).
Opm.: Dit woord is de laatste decennia in West-Friesland in omloop gekomen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.