Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 5 oktober

Weer terug!

Ja, we zijn weer terug uit Peru. Na een prachtige reis met veel indrukken uit dat heel andere werelddeel. We hebben veel gezien en gedaan, vermoeiend soms, maar steeds imposant en verrassend. Mooie natuur, kleurrijke tafereeltjes onder een strakblauwe lucht, mystieke Incaresten en ruïnes, Spaanse kathedralen, kloosters en kerken. Woestijn, bergen, hoogland en een beetje jungle.
Heel anders dus dan het vlakke West-Friese land. Daar vaak duizenden meters boven de zeespiegel en hier meters eronder! Daar ‘olla’ en hier ‘hallo’. Daar het toiletpapier in een emmertje mikken, hier kan het weer meespoelen in het closet. Maar ook: daar aardappels (3000 soorten) en hier ook! Daar dikke dekbedden en hier ook! Zeker het afgelopen weekend.

Genoeg over Peru. Het was goed om er even uit te zijn, maar teruggekomen wachtte er al weer heel wat werk. Eerst de definitieve organisatie van de verhalenmiddagen. De komende week is het de Week van de Geschiedenis (van 11-19 oktober). Het thema is: Verhalen van Nederland. Ons genootschap organiseert twee middagen met als onderwerp ‘Verhalen van West-Friesland’. De eerste middag is zondag 12 oktober, plaats café De Vriendschap in Wadway. Vervolgens een zelfde middag op zondag 19 oktober in Schagen in het Nieuwe Slot. Inloop vanaf 13 uur, aanvang 13.30 uur. Er komen acht vertellers/voorlezers, dus het wordt een volle middag. Reken maar tot een uur of kwart voor vijf! Het blijft hopelijk boeiend door de afwisseling van onderwerp, de beelden en de muziek. Ik ga ervan uit dat velen van u deze middagen zullen bezoeken!

Vrijdagochtend is door vrijwilligers ’t Vierkant ingepakt. Ik werd zelf rond half tien wakker (kleine jetlag) en ben dus niet in het gildehuis geweest. Maar alles is keurig ingepakt en u krijgt het blad binnenkort thuisgestuurd.

Vanavond geef ik, samen met Joop van Diepen, de eerste les van de cursus Kennismaken met West-Friesland aan leden van de Vrouwenraad de Drieban in Venhuizen. Ik heb er zin in. Er is nog steeds veel belangstelling voor deze cursus. Waarschijnlijk geven we hem komende winter in Harenkarspel. Goed om zo de wetenswaardigheden over onze streek uit te dragen!

Komende zaterdagavond (19 uur) werk ik mee aan een kerkdienst in de Sint Victorkerk in Obdam. Dan wordt Sint Victordag gevierd, een viering met een behoorlijk West-Fries tintje. Pastor Paul Vlaar preekt, de groep Oôs joôs speelt en ik draag enkele gedichten voor. Ook is er één bij ter nagedachtenis aan mijn lieve vriendin Vera Dekker-Karsten. Zij overleed op 19 september, midden in onze vakantie. Ik kon dus niet bij de uitvaart zijn, maar op deze manier sta ik toch stil bij haar leven en bij datgene wat zij betekende voor de mensen om haar heen (en dat waren er vele). Ik ben blij dat ik haar gekend heb en dat we samen van zoveel mooie optredens genoten hebben.

Foto 1: Ook in Peru koken ze piepers.  Foto 2: Kleurige kleden onder een helblauwe lucht.  Foto 3: Bij het Inca-heiligdom Machu Picchu.
Foto 1: Ook in Peru koken ze piepers.
Foto 2: Kleurige kleden onder een helblauwe lucht.
Foto 3: Bij het Inca-heiligdom Machu Picchu.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

462. 't Kind zat te gnokken (begerig te kijken) naar al dat lekkers.
Als moeder vlees snijdt, staat de hond erbij te gnokken.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.