Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 20 oktober
Jazeker, wat een historie deze maand, dit weekend. Landelijk met de Week van de Geschiedenis en de tv-series Het Verleden van Nederland en Nederland in 12 moorden.
Wat het genootschap betreft: zaterdag de dwangburchtexcursie (in het kader van Verleden van Nederland), zondag de tweede middag Verhalen van West-Friesland (in het kader van de Week van de Geschiedenis) en ’s avonds de uitzending over de dood van graaf Willem II in 1256 (Nederland in 12 moorden).
Netty Zander vertelde me dat de excursie naar de resten van de drie dwangburchten succesvol verlopen is. Het was goed weer en de groep van 23 belangstellenden was zeer geïnteresseerd. Netty had zich gedegen voorbereid en wist veel te vertellen over de vroeger burchten bij Oudorp en Eeningburg.
De tv-kijkers zondagavond hebben Netty ook kunnen horen en zien in de uitzending over Willem II. In de Volkskrant werd dit programma als volgt aangekondigd: Over waarom in 1256 Willem II, graaf van Holland, door de West-Friezen werd doodgeknuppeld. Nu wisten de West-Friezen aanvankelijk helemaal niet wie ze gedood hadden. Wie was die edele die door het ijs van de Berkmeer gezakt was? En hoe onverstandig van Willem om vrijwel alleen over het ijs op pad te gaan richting Hoogwoud. Tijdens de uitzending werd me eens te meer duidelijk hoe belangrijk Willem was in de West-Europese geschiedenis. Hij, rooms-koning, zou tot keizer gekroond worden! Die West-Friese boer, die zijn knuppel met geweld liet neerkomen op het hoofd van graaf Willem veranderde met die ene klap de Westerse historie.
Netty Zander vertelde met kennis van zaken over de West-Friezen en hun strijd tegen de Hollandse graven en over de slag bij Vrone. Het opblazen van een plastic pop die Willem voorstelde (bij harde wind op de dijk bij de Berkmeer) vormde een ‘luchtig’ intermezzo in het overigens duidelijke programma.
Tja, en dan gistermiddag. Op naar Schagen! Het Nieuwe Slot, een plaats waar veel geschiedenis geschreven is, leek ons een goede plek om de verhalenmiddag te houden. Dat was het ook, alleen: de Ridderzaal bleek te klein om alle belangstellenden te herbergen. Om kwart over één vormde zich een lange rij voor de deur, terwijl de zaal al helemaal vol zat. Goede raad was duur! Iedereen naar huis sturen? Dat kon toch niet in het gastvrije Schagen!
Ons bestuurslid Joop Schouten spoedde zich naar het oude, vertrouwde etablissement van Peetoom aan de Markt. Daar konden we terecht! Honderd mensen in de Ridderzaal en nog zo’n 50, 60 in café De Posthoorn (Peetoom).
Gelukkig werkten er acht verhalenvertellers mee. In twee groepen vulden ze de middag, afwisselend op de beide locaties. Zo konden allen toch de verhalen horen, zij het in een andere opzet dan gepland was. Dank aan het improvisatievermogen van Joop Schouten en de familie Peetoom en medewerkers. Ik hoop dat de aanwezigen, ondanks het gewijzigde programma toch genoten hebben van de vertellingen. Natuurlijk ook veel dank aan de verhalenvertellers! Het was klasse!
Vrijdagavond bracht ik (met andere Wognummers) een bezoek aan de museumboerderij Tante Jaantje in Callantsoog: een West-Friese duinstolp, gelegen aan het dorpsplein. We kregen een interessante rondleiding, waarbij ons veel verteld werd over de geschiedenis van stolp en dorp, over het jutten, de strandhoofden (pieren zeiden wij vroeger), de reddingsmaatschappij, natuur en oude kaarten. Een bezoek meer dan waard. U moet echter even wachten tot het voorjaar van 2009, want nu houdt het museum een winterslaap.
Dus: veel historie dit weekend. Ik keek gisteravond ook naar de uitzending van het Verleden van Nederland. Eindigen wil ik deze Binnendijks met een quote van de makers van dit programma: Wie zijn geschiedenis kent, gaat goed uitgerust de toekomst in.
Foto 1: Twee verhalenvertellers: Elly Druif vertelde West-Friese verhalen met een historisch tintje en John Lamers las Hoornse sagen en legenden voor.
Foto 2: Henk Kok uit Schagen draagt West-Friese verhalen voor.
Foto 3: Veel belangstellenden in het Nieuwe Slot.
Ina Broekhuizen-Slot
Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.