Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 27 oktober

Halo en historie

Een aantal goede bijeenkomsten deze afgelopen week.
Op maandag kwam onze schrijversgroep bij elkaar in Langedijk. Altijd weer mooi om te horen wat iedereen geschreven heeft. Uiteenlopende onderwerpen, vaak persoonlijke herinneringen, maar soms ook fantasie-verhalen.
Deze keer las Aris Bouwens een (letterlijk en figuurlijk) fantastisch verhaal voor over het zogenoemde ‘Nel van Laren-Zwuup Huis’. Een tehuis voor oude West-Friese schrijvers, gesitueerd ergens in West-Friesland. Daar wonen de bejaarde schrijvers gezellig samen. In de hal hangen portretten van hun illustere voorgangers, zoals Kees Stet, Jo de Leeuw en Jan Pannekeet. Over alle bewoners wist Aris op een humoristische manier de kenmerken en eigenaardigheden te noemen.

Woensdag kwam het Algemeen Bestuur bijeen. Een goede vergadering waarin onder meer gesproken werd over de plannen voor 2009. In een extra vergadering zullen we binnenkort spreken over het beleidsplan voor de komende jaren.

Donderdag trad ik voor het eerst na de zomervakantie weer op. Dat gebeurde in Zwaagdijk-Oost voor de KVG. Het werd een genoeglijke avond. De dames, en de drie heren, luisterden geboeid en hadden ook hun eigen inbreng over het dialect. Een goede start van het seizoen!

Vrijdag een lezing in Wadway, georganiseerd door de stichting De Cromme Leeck. Rogé Haan vertelde onder meer bijzondere gebeurtenissen betreffende het weer, die na 1890 plaatsvonden. Hij had een eigen kijk op bepaalde zaken, waaronder de klimaatsverandering en de stijging van de zeespiegel. Zo vertelde hij dat een gletsjer in Chili drie kilometer gegroeid was de afgelopen tijd. Dat bracht mij even terug in Peru. Daar, op grote hoogte, zagen we midden op de dag een halo om de zon. Een wonderlijke verschijning. Ik maakte er onderstaande foto van. Volgens Rogé kun je die halo’s ook wel in Nederland zien, maar zijn ze nooit zo mooi gekleurd.

."
Een halo om de zon.

Zaterdag presenteerde Ina Eilander uit Hoogwoud haar nieuwe boek in de slotkapel in Egmond aan de Hoef. Een prachtige locatie. Sfeervol verlicht in de donkere avond. We wandelden eerst langs de slotgracht, even verderop prijkten de fundamenten van het kasteel. Wat een historie ligt hier, dacht ik. En het was of ik in die avond een zweem voelde van de geschiedenis die hier half verscholen rondhangt.
Mogen er in West-Friesland, en ook daarbuiten natuurlijk, veel van dergelijke plekken zijn én blijven! Daar kunnen we die vleugjes historie opsnuiven. Tezamen met een goed verhaal prikkelen ze onze verbeelding, kruiden ze het heden en geven ze ons hopelijk wat wijsheid mee voor de toekomst.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

775. Morgen ga ik 't plafond wittelen (witten). Ik zal de witteles maar klaar maken (witsel, witkalk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.