Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 2 november

Het genootschap in Bovenkarspel

Bovenkarspel. Ja, daar was het genootschap deze week prominent aanwezig. In de eerste plaats drie dagen lang met Rondje Cultuur in het Vereenigingsgebouw aan de Hoofdstraat. Dat ‘rondje’ houdt in dat leerlingen uit de derde klassen van het voortgezet onderwijs een dag lang verschillende cultuur- en erfgoedorganisaties bezoeken. Het genootschap presenteert zichzelf in het Vereenigingsgebouw. We vertellen over Westfriesland, over de kenmerken ervan, over historie en dialect en sluiten af met een quiz. De komende weken zijn er ook zulke ‘rondjes’ in Enkhuizen en Hoorn.
Gister werd in café De Halve Maan (ook in Bovenkarspel) de najaarsstreekmiddag gehouden. Een volle middag, waar veel belangstelling voor bestond. Na de opening was het woord aan Mieke Peetoom, de voorzitter van de stichting voor Landelijk Schoon Westfriesland. Zij deelde een symbolisch schouderklopje uit aan Dick de Waal uit Venhuizen. Hij zet zich in voor de Zuiderdijk (onderdeel van de Omringdijk). Hij schrijft over deze dijk, doet onderzoek, maakt zich zorgen, voert actie, onder meer om de zware vrachtwagens, die naar de dijk rijden, uit de dorpen te weren. Een oorkonde onderstreepte de waardering van Landelijk Schoon voor de betrokkenheid en het werk van Dick de Waal.
Hierna vertelde Dirk Ligthart, geboren en getogen in Bovenkarspel, een prima verhaal over de historie van zijn woonplaats, doorspekt met aardige uitspraken en anekdotes. Vervolgens werd ‘alles’ uit de doeken gedaan over de bloembol (in de wereld, Europa, Nederland, Westfriesland en Bovenkarspel). Drie informatieve verhalen, die samen een complete lezing vormden over deze imposante bedrijfstak in de Westfriese agrarische wereld.
Ja, en dan vandaag. Het kampioenschap Westfrieslandspel! Weer waren we te gast in het Vereenigingsgebouw. In de zaal stonden grote tafels klaar met daaromheen acht stoelen. Na een grondige uitleg van Gerda Wester (en de officiële opening door mij) werd begonnen met het bordspel. Er werd in vier groepen gespeeld, steeds met koppels van twee personen. Uit elke groep kwam één winnend koppel tevoorschijn. Er werd fanatiek gespeeld. Uitroepen van verbazing en verontwaardiging wisselden af met lachsalvo’s en momenten van stilte waarin diep nagedacht werd. Ik was de vragensteller bij een groep van zes jongeren en twee wat oudere mensen. De paar jongens hadden zich gehuld in een zwart t-shirt, daar achterop prijkte het wapen van Westfriesland. Het bleek een kermisshirt te zijn. Leuk! Opvallend was dat de jongeren absoluut niet wisten waar bijvoorbeeld Warmenhuizen, Barsingerhorn of Winkel liggen. De plaatsen in oostelijk Westfriesland waren natuurlijk bekender. Alleen al door het opzoeken van die eerstgenoemde dorpen op de kaart werd de kennis van het gebied versterkt. We kwamen ook het dorp Eenigenburg tegen. Nog nooit van gehoord, was de reactie. Ik vertelde dat het er erg mooi was. ‘Nou,’ zei een jonge deelnemer, ’dan ga ik daar van de zomer eens naar toe op de motor!’ Wat goed onthouden werd van die grote hoeveelheid feiten en weetjes? Misschien de bijnaam voor de mensen uit Warmenhuizen, die ‘bessenpappers’ bleken te heten (wist ik ook niet, hoor!). Een van de jongens had een collega uit Warmenhuizen. Die zou die bijnaam de dag erna wel om z’n oren krijgen! Na de eerste spelronde was het pauze. Tom Wester en ik droegen een paar teksten voor. Daarna speelden we onder leiding van Gerda individueel de tweede ronde. Winnaar bij de kampioenen werd Netty Zander! Zij is dus de kampioen Westfrieslandspel 2008! Het was een geanimeerde middag. Misschien wordt dit initiatief volgend najaar herhaald. Wie weet!
Zondag 9 november is de middag voor nieuwe leden in Schagen. Dan spelen we ook het spel met elkaar, weer onder leiding van Gerda Wester. Voor de pauze wordt verteld over het genootschap en de stichtingen en commissies.
Bent u al langer lid en wilt u toch deze middag meemaken? Welkom! Meldt u zich even aan bij het secretariaat. Het wordt ook vast weer een waardevolle middag. In het afgelopen jaar werden ruim 200 mensen lid van het genootschap. Wellicht kunnen we daarvan een kwart verwelkomen in Schagen. Dat zou mooi zijn!

   

Foto 1: Kampioenschap Westfrieslandspel: de boerenjongens staat klaar als welkomstdrankje.
Foto 2: Een deel van de groep waarbij ik de vragen stelde.
Foto 3: Passende shirts.

 

Foto 1: Een andere groep deelnemers.
Foto 2: Na de pauze werd de tweede ronde gespeeld: de vragen verschenen op een groot scherm en ieder vulde zijn of haar antwoord in op een vel papier.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

209. De helt (handvat, greep) van m'n graaf (spade, schop met naar onder spits toelopend blad).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.