Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 10 november

Poseren, prijs en afscheid

Ik val maar weer eens terug op een beproefde aanpak, wanneer er in een week te veel gebeurd is om op te schrijven, namelijk een lijstje van mooie momenten. Daar gaan we dan.
Mooie momenten:
- maandag Rondje Cultuur Enkhuizen: twee leerlingen die debatteren over de vraag of je je kind wel of geen Westfries moet leren (of een ander dialect); de inzet waarmee de leerlingen hun kwartierstaat invullen; het enthousiasme bij de quiz aan het eind van het uur, verbazingwekkend hoe veel ze de gegeven informatie hebben onthouden.
- woensdag poseren in de kerk van Kolhorn: in vol ornaat, dus met kap en dek op, poseer ik voor schilder Johan Hosmus uit Barsingerhorn. Mooi om te zien hoe zijn aquarel vordert en hoe hij mijn houding en uitdrukking vastlegt. Zijn bedoeling is het schilderen van een trotse West-Friese boerin.
- vrijdag: toneelrepetitie Aarsom met de wiele. Ontroerend hoe tekst tot leven komt, hoe de menselijke verhalen levend worden, hoe de liedteksten raken.
- zaterdag: Hollanddag in de prachtige Hooglandse kerk in het centrum van Leiden. De stichting De Cromme Leeck krijgt de aanmoedigingsprijs voor het door bestuurslid Kees Veken geschreven artikel over religieus erfgoed in de Hiëronymuskerk in Wognum. Mooiste moment is het voorlezen van het zeer lovende juryrapport. Terecht worden Kees en Jan-Willem Bijl, die het artikel opmaakte, hierin geprezen.
- zaterdag: afscheidsetentje redactie Skroivendevort. Toespraak van Cor Oudendijk over begin en ontwikkeling van het blad raakt me. Ook het besef dat het nu definitief voorbij is het loslaten laat me niet onberoerd. Vooral ook omdat ik aan de wieg van het blad stond en het toch een beetje je kindje is.
- zondag: bijeenkomst nieuwe leden in Schagen. Een goede bijeenkomst. Mijn vraag aan enkele nieuwe leden waarom ze lid werden van het genootschap lokte verschillenden antwoorden uit. Duidelijk was voor allen de roep om kennis, om informatie, bij één mevrouw de hoop om meer te weten te komen over het dialect. De kennis van alle aanwezigen werd vervolgens getest met het Westfrieslandspel. Een aardige bijkomstigheid was dat Gerda en Tom Wester het nieuwe Saenspel mee hadden. Dit was vrijdag gepresenteerd in Zaandam, het heeft hetzelfde concept als het Westfrieslandspel. Tom meldde dat er in meer regio’s plannen bestaan voor een dergelijk spel.
Al met al dus een enerverende week met veel activiteiten betreffende de West-Friese cultuurhistorie. Deze week stond er in het Dagblad voor West-Friesland en in de Schager Courant een artikel waarin Jan Reus uit Winkel oproept tot een duidelijker profilering van de West-Friese identiteit. Ik hoop dat meneer Reus lid wordt van het Westfries Genootschap, kennis neemt van wat er al gebeurt en zijn zienswijze met ons deelt zodat er (nog meer) nieuwe activiteiten ontplooid kunnen worden.

   

Bijschrift bij de foto's: "Afscheid redactie Skroivendevort" en "Poseren als West-Friese boerin".


Een prijs van de Historische Vereniging Holland voor het artikel van Kees Veken en Jan-Willem Bijl (opmaak).

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

361. Hoe ver ben je heen met je was?
't Loupt op 't lessie ('t loopt naar 't einde, 't is gauw klaar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.