Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 18 november

Religie en radio en de West-Friese indentiteit

Een paar bijeenkomsten sprongen eruit deze week.
Twee keer was ik te gast bij een regionale radiozender. Donderdag bij radio Compleet FM in Zuid-Scharwoude. Een uur lang praten over het dialect en over m’n nieuwe boek ‘Een oigen geluid’. Vriendelijke ontvangst, bewonderenswaardig wat er allemaal gebeurt door vrijwilligers daar.
Hetzelfde geldt voor radio Schagen FM waar ik zaterdagochtend in het programma van Kitty Mertz zat. Geroutineerd praatte ze het nieuws van Schagen aan elkaar, afgewisseld met muziek. Daarna een gesprek met mij, over ongeveer dezelfde onderwerpen als in Langedijk.
Donderdagavond gaf ik een lezing over religie in West-Friesland. Dat gebeurde in het kader van de cursus Geloof centraal, die gegeven werd aan ouders van leerlingen van het Martinuscollege in Grootebroek en van een tweetal basisscholen. Ik vertelde over de verschillende geloofsrichting in deze streek en ik deed dat aan de hand van citaten uit diverse boeken over West-Friesland. Daarna ging ik in op het fenomeen: kerkdiensten in het West-Friese dialect.
Veertig mensen luisterden geboeid: een goede avond!
Op de terugweg zette ik de radio aan, want ik wist dat Jan Reus uit Winkel te gast was in het programma Pratendevort. Jan had in de krant een aantal uitspraken gedaan over de West-Friese identiteit. Hij riep de West-Friezen op om die identiteit niet te verkwanselen. De kop van artikel luidde: West-Friezen, kom in beweging!
Ik beluisterde het gesprek in de auto en later thuis. Ik kon het niet nalaten even te bellen naar de studio en te reageren op wat ik hoorde. Ik benadrukte de positieve zaken in onze regio, de interesse die er bestaat voor historie en cultuur plus alle uitingen op dat gebied die er nu al plaatsvinden.
De volgende dag belde Jan Reus me op. We zullen binnenkort eens samen verder van gedachten wisselen over dit onderwerp.
Heel leuk was het dat ik maandag, tijdens een middag in Heerhugowaard, Tjerk Bakker ontmoette. De middag werd georganiseerd door de provincie Noord-Holland en had als onderwerp ‘Nieuwe markten voor culturele organisaties’. Het ging over het aanboren van nieuwe doelgroepen, het samenwerken met andere (misschien niet zo voor de hand liggende) organisaties en het provinciaal cultuurbeleid voor de komende vier jaar.
Tjerk Bakker uit Andijk heeft plannen om een soort rondreizend ‘dorpshuis’ te organiseren, waarbij plaatselijke activiteiten/tentoonstellingen/kunstuitingen gecombineerd worden met regionaal talent.
Zo blijkt dat op verschillende plaatsen door verschillende personen nagedacht wordt over de West-Friese cultuur.
Tijdens de middag in Heerhugowaard werd ook een voorbeeld gepresenteerd van de samenwerking tussen een museum en een groep verstandelijk gehandicapten, die prachtige schilderijen maakte.
Het museum is het Singer museum in Laren. De directeur vertelde bij het begin van haar verhaal dat dit museum geen subsidie krijgt. Het geld komt onder andere binnen door donaties van honderd mensen - ‘liefhebbers van het museum’ - die jaarlijks duizend euro per persoon geven. Deze goede gevers krijgen één keer per jaar een diner aangeboden. Daarvoor kunnen ze per persoon vijf kaarten kopen à duizend euro. Er worden dan in totaal 600 kaarten verkocht.
Kijk, dat sprak me aan. Zou dit in West-Friesland ook mogelijk zijn? We wonen niet in ’t Gooi, maar toch... Niet direct 1000 euro, nee, 100 is ook al aardig. Dus gezocht: honderd mensen die West-Friesland en het Westfries Genootschap een warm hart toedragen. U betaalt per jaar honderd euro, u krijgt daarvoor een gezellige samenkomst ergens in de regio. Van het geld kunnen we mooie projecten realiseren. Zoals het maken van een nieuwe kalender bijvoorbeeld. Daar zijn we druk mee bezig. Het wordt mooi, maar het zou leuk zijn wanneer daar extra geld voor beschikbaar is.
Wie weet.... Belangstelling? Meldt u aan bij het secretariaat of bij mij persoonlijk! West-Friezen, kom in beweging!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

649. Loop je straks even aan: ik heb 'n boskip an je (iets met je te bespreken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.