Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 25 november

Vooruitgang en stilstaan

Dinsdag was ik met twee cameralieden op bezoek bij Jaap Snip, de laatste veehouder van Zwaagdijk-West. Omdat zo’n twintig jaar geleden de Westfrisiaweg dwars door Jaaps land sneed, heeft hij sindsdien zijn koeien altijd op stal staan. Het weiland is voor hem onbereikbaar geworden. Er zijn het afgelopen jaar opnames gemaakt van het werk dat Jaap doet op zijn boerderij. Een vraaggesprek zal de korte film compleet maken. Doel is het vastleggen van de werkzaamheden van deze ‘leste boer’ hier. De stamboom van de familie Snip wijst uit dat er in 1668 al een Snip ‘veeman’ was. En dat beroep is van vader op zoon overgegaan tot nu aan toe. Jaap (73) is echter ook in de familie de ‘leste boer’. Zijn stolpboerderij en het woonhuis en de schuren moeten binnen enkele jaren verdwijnen. Want juist op die plek wordt een nieuw en groot kruispunt aangelegd. Jaap liet ons een kaart zien met daarop een brede gele lijn, die aangeeft waar de Westfrisiaweg en het beoogde kruispunt moeten komen. Klein en onooglijk staan daarin stolp, huis en schuren getekend. Die zullen dus wijken. Het is nog niet zo ver, maar ook dit gegeven was aanleiding om dit gebied op film vast te leggen. De weg moet daar breder worden, het is er heel druk, zeker in de spits. Maar verderop bij de afslagen richting de A7 gaat al het verkeer weer op één baan. Hoe zal dat opgelost worden? Jaap wijkt straks voor de vooruitgang. Weer een authentiek stukje West-Friesland verdwijnt.
Natuurlijk, we gaan mee met onze tijd. Want: een volk dat leeft, bouwt aan zijn toekomst. Maar het genootschap koestert daarnaast ook de zaken uit het verleden. Legt vast, brengt onder de aandacht, maakt bewust en legt de vinger op zere plekken. De lantaarnpalen langs de A7 bijvoorbeeld. Er zijn uiteraard voorstanders van deze verlichting: het maakt het rijden veiliger en overzichtelijker. Maar: zo dicht op elkaar, en konden de palen niet in de middenberm geplaatst worden? De stichting voor Landelijk Schoon heeft een protestbrief geschreven. Niet iedereen is het eens met dit protest. Maar toch.... het landschap verandert zo snel. Van agrarisch land naar een verstedelijkte omgeving met hier en daar wat groenstroken. Ik zou willen roepen: sta stil! Sta stil en denk eerst goed na voordat er weer wat aangepakt wordt.
Stilstaan doen we in het toneelstuk ‘Aarsom met de wiele’. Daarin wordt teruggekeken naar het agrarische West-Friesland van zo’n vijftig jaar geleden. Niet alleen dat aspect komt aan de orde, ook tal van andere verhaallijnen zijn erin verweven. Het spel wordt in april opgevoerd in het dorpshuis in Abbekerk ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van het genootschap. Komt dat zien! Hebt u nog geen kaarten? Kijk in ’t Vierkant van oktober voor bestellingen. Ik was vrijdagavond bij de repetitie. Het spel groeit en vooral ook de liedjes klonken al heel mooi! Dus nogmaals: komt dat zien!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

361. Hoe ver ben je heen met je was?
't Loupt op 't lessie ('t loopt naar 't einde, 't is gauw klaar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.