Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 19 mei

Gedenkwaardige dagen

Wat een prachtige en gedenkwaardige dagen deze week. Allereerst de geslaagde voorjaarsstreekmiddag in Schagen op zaterdag 16 mei. Veel leden kwamen naar de Magnusveste om daar te luisteren naar drie inleiders die iets vertelden over Schagen en vervolgens op pad te gaan in en rond Schagen. Ik vond het plezierig dat de streekmiddag in dit jubileumjaar gehouden werd in deze stad. In mijn welkomstwoord stelde ik het zo:
‘Schagen heeft een speciale plek in mijn hart.
In straten en lanen, bij cafés en winkels zweven honderden herinneringen.
Schagen, de stad van mijn jeugd...
De stad waar je bij Peetoom, hier op de hoek, een ijsje kreeg
de stad waar de kinderen uit de omliggende dorpen voor het eerst een andere wereld ontdekten
de stad die destijds door de conducteur van de trein aangekondigd werd met een krachtig geroepen: Chicago!
De stad waar markt was en niet te vergeten: kermis
De stad waar we je ging - bij Raven, in de Smidse.
Schagen nu...
Met nog altijd de markt als kloppend hart
Met dorpse gemoedelijkheid
Met nog steeds Jan Peetoom achter de tap,
Met nog steeds dat loket waar je ijs kunt kopen
Maar ook met nieuwe wijken aan alle kanten
Met een bioscoop en een MacDonalds, maar dan wel naast die onaantastbare bunker, als sober gedenkteken tussen al die kleurige en schreeuwerige eigentijdsheid,
Met een prachtig nieuw rijtuigmuseum
Met....
Ik stop.
Ga op pad en beleef Schagen en omgeving vanmiddag.’
En die middag is goed verlopen, we kregen veel positieve reacties van de deelnemers.
Zondagmiddag de ’terugkommiddag’ van Aarsom met de wiele. Wat een warmte meteen weer, wat een saamhorigheid en wat een verrassingen. Ik kreeg een boek waarin iedereen die meewerkte aan het spel een pagina had verzorgd met teksten en illustraties over Aarsom. Als speciaal bedankje! Heel mooi en ontroerend om te lezen.

De hele schrijfgroep om Ant heen op de kiek. Bovenste rij v.l.n.r. Aris Bouwens, Klaasjan Bak, Netty Zander, Jan Smit, Marijke Smit, Siem de Haan en Anneke Molenaar; vooraan: Wilma Groot, Ina Eilander, Ant Hemmer, Ina Broekhuizen en Anne Mantel. De hele schrijfgroep om Ant heen op de kiek.
Bovenste rij v.l.n.r. Aris Bouwens, Klaasjan Bak, Netty Zander, Jan Smit, Marijke Smit, Siem de Haan en Anneke Molenaar; vooraan: Wilma Groot, Ina Eilander, Ant Hemmer, Ina Broekhuizen en Anne Mantel.


Kunstschilder en onze decorontwerper/bouwer Sietse Wiersma kwam ook met een cadeau: een schitterende ingelijste tekening van de twee oudere mannen Bertus en Arie, gespeeld door Aris Appel en Jan Dekker. Die hangt nu al mooi te pronken in de gang!

En gisteravond skroiversgroep in Langedijk. Een vol café bij Aris Bouwens, want ook de partners van de schrijvers zaten om de ronde tafel. Het was een bijzondere avond. Want we namen afscheid van een van de leden van het allereerste begin: Ant Hemmer-Blokker uit Sint-Maarten. Ant is bekend in heel West-Friesland om haar ontwapenende manier van optreden, haar authentieke West-Fries, haar humoristische én gevoelige rijmen en liedjes. Wie kent niet de toppers ‘Huisvrouw van ’t jaar’ en ‘Ome Bram’?

Ant Hemmer wordt bedankt door Ina Bak, voorzitter van de stichting Creatief Westfries. Ant Hemmer wordt bedankt door Ina Bak, voorzitter van de stichting Creatief Westfries.

Een paar maanden geleden maakte Ant bekend dat ze niet meer bij onze skroifeivende zou komen. Nôselijk, maar begrijpelijk. Ook Ant kreeg een herinneringsmap waarvoor alle leden van de groep een tekst geschreven hadden. Die teksten werden voorgedragen en -gelezen. Een lach en een traan wisselden elkaar af. Graag wil ik hier nogmaals, namens veel West-Friezen, zeggen: Ant, bedankt!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

760. Om op 't land te komen moesten we over 'n smal steggie (smal brugje of bruggetje).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.