Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 9 januari

Op weg

Daar gaan we weer! Op weg in het nieuwe jaar. We nemen de spat weer op, na enige tijd van rust en pas op de plaats in de donkerste dagen van het jaar.
Een nieuwe weg ligt voor ons. Een weg door West-Friesland, langs sloten en damhekken, door dorpen en stadjes.

Reist u mee? Dat werd altijd aan de lezers van het prachtige tijdschrift De Speelwagen, dat verscheen van 1946-1955, gevraagd. Reist u mee door West-Friesland en Waterland? Reist u mee om onderweg te kijken naar al het moois en wonderlijks dat we tegenkomen? In de natuur, in gebouwen, bij mensen en dieren, bij opbouw, verbouw, vernieuwing en verandering.
Tja, die Speelwagen, dat fraaie rijtuig. Als kleurig plastiek staat een afbeelding van een speelwagen op de muur van de basisschool met dezelfde naam in mijn woonplaats Wognum. Sinds de zeventiger jaren spelen bij die muur generaties schoolkinderen, ze knikkeren en springen touwtje, de muur is het honk wanneer ze een tikspel doen. Nu staat het gebouw leeg. De school is verhuisd naar een deel van het splinternieuwe Multifunctionele Centrum de Bloesem. En het beeld van de Speelwagen? Dat hangt er nog, het is stil in zijn buurt, geen gegil, geen geren, er wordt niet meer gespeeld. Wat gaat er nu gebeuren met dit kunstwerk? Wordt het gesloopt of zijn er andere opties? De tijd zal het leren…

Vanmiddag was ik in Schagen. Op de markt stond een grote witte tent. Daarin nu een bak met water, maar tot gister lag daarin een ijsvloer. Bij gebrek aan natuurijs een leuk alternatief! In ons spel 't Ken vrieze zingen we vrolijke liedjes over de winter en over schaatsen, maar buiten raast de wind en tikt de regen op de ramen. Nog twee maanden dan zijn de uitvoeringen al! Komt u ook kijken? Het is in Abbekerk, in het dorpshuis. Zie voor gegevens hieronder.

't Ken vriez.
West-Fries muziekspel
't Ken vrieze…


onder auspiciën van
Stichting Creatief Westfries.

Ina Broekhuizen, Wil Luiken,
Eveline Groot, Gerda Govers,
spelers en zangers uit
West-Friesland.


Dorpshuis (‘De Nieuwe Haven’
Burg. P. Kromplein 6
1657 AH Abbekerk

Zaterdag 3 en zondag 4 maart,
vrijdag 9, zaterdag 10 en
zondag 11 maart 2012.

Aanvang zondag: 14.00 uur.
Vrijdag en zaterdag: 20.00 uur.

Kaarten 15 euro.
Rek. nr. 58.89.36.936
t.n.v. Skroivendevort,
Nibbixwoud.
Schrijf erbij:
dag en datum voorstelling,
achternaam, postcode,
huisnummer.
Inl. 0229-245642

Geen kaarten thuisgestuurd.
Vrije zit.

In Schagen vertelde ik wat over en in het West-Friese dialect voor een groep mensen. De Streekdrachtgroep Enkhuizen was ook aanwezig en presenteerde twee maal een mooie show van uiteenlopende kostuums. Hans Verberne gaf duidelijke uitleg over kleding, hoofdtooi en sieraden. Samen brachten we de cultuur van West-Friesland deze middag met verve naar voren.

Van de week beginnen de vergaderingen weer, nieuwe plannen worden gemaakt, het jaarboek vergt aandacht, en ook andere uitgaven die voorbereid worden.
Werk aan de winkel!
De reis vangt aan! Stapt u op in de speelwagen van het genootschap? Welkom! Dan rijden we West-Friesland in de rondte. Binnendijks wel te verstaan!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

400. Die twee oudjes kunnen leuk koetelen (met elkaar hun huishoudelijke bezigheden, enz. doen). We laten ze maar wat koetelen (begaan, hun gang gaan, zonder ons ermee te bemoeien).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.