Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 6 februari

Naar Barregorn

Ja, vanmiddag was ik in Barregorn oftewel Barsingerhorn. In het oude rechthuys/raadhuisje was een Open Podium georganiseerd. Dat betekent dat er wordt opgetreden door diverse mensen, de entree is gratis en uiteraard is iedereen welkom.

Het oude raadhuisje van Barsingerhorn, nu in gebruik als vergader-, trouw- en optreedlokatie. Het oude raadhuisje van Barsingerhorn, nu in gebruik als vergader-, trouw- en optreedlokatie.

Dit Open Podium draait al enkele jaren, maar was mij onbekend. Deze keer mocht ik er West-Friese gedichten en verhalen voordragen/voorlezen. Het was een bijzondere middag met heel verschillende optredens: een duo met accordeon, gitaar en zang, een clown, ons bestuurslid Hans van Kampen met een korte lezing en twee jonge mensen met zang en gitaarspel. De locatie was fraai, een mooie ruimte met een schouw en hoge ramen met uitzicht op witte weilanden.

Een verrassend bord op de parkeerplaats achter het raadhuisje. Een verrassend bord op de parkeerplaats achter het raadhuisje.

Na afloop liep ik op het parkeerterrein naar de auto. Daar wees iemand uit het publiek me op een verrassend bord. Het stond enkele tientallen meters achter het raadhuisje op de plaats waar vroeger de galg had gestaan. Dat leerde ons in ieder geval de tekst op het bord. Een bijzondere vondst zomaar in Barsingerhorn.

Kostuumshow in Berkhout: er waren weer mooie kostuums te bewonderen.
Kostuumshow in Berkhout: er waren weer mooie kostuums te bewonderen.

Zaterdag de traditionele kostuumshow en veiling in Berkhout, weer perfect georganiseerd door de commissie Kap en Dek. Het winterweer was spelbreker: er waren minder mensen in de zaal dan andere jaren. Aan de ene kant was het plezierig: niet zo'n gedrang en genoeg stoelen, aan de andere kant was het voor het bieden en kopen op de veiling ongunstig. Immers hoe meer mensen, hoe meer grage kopers. Aan het begin van de middag werd door voorzitter Barbara Donker afscheid genomen van bestuurslid Annemarie van Dolder. Annemarie heeft sinds 1988 haar beste krachten gegeven aan Kap en Dek. Bij haar kon men zich opgeven voor de diverse cursussen. Ze werd hartelijk bedankt voor haar inzet en kreeg een mooi boeket. Tijdens de show werden prachtige kostuums getoond. Twee dames lieten hun onderkleding en corsetten zien. Die naaiden zij dit seizoen, het komend jaar gaan ze zich wijden aan de bovenkleding. Voor het silhouet is het beter wanneer ook de onderkleding op de authentieke manier gemaakt is. Docente Dicky Snijder gaf deskundige uitleg over de onder haar leiding in Hoorn en Zaandijk gemaakte kostuums.

De twee dames links hebben eerst onderkleding en corset genaaid en showen dit in Berkhout.
De twee dames links hebben eerst onderkleding en corset genaaid en showen dit in Berkhout. Hierna zullen ze hun rok en jak vervaardigen.

Ja, en daarna de veiling. Voor het eerst lag de verantwoordelijkheid voor de ingebrachte goederen en het opstellen van de veilinglijst bij bestuurslid Lies Smit. Alles stond keurig opgesteld en de lijst was duidelijk met uitgebreide omschrijvingen. Complimenten voor Lies en ook voor haar man Fred!
Al om half één gingen deze keer de deuren open om iedereen een blik te gunnen op de kavels. Om half drie ging de nieuwe veilingmeester Bert Jonker van start. Hij kweet zich met verve van zijn taak! Er waren bijzondere koopjes bij, onder meer een kluwenwinder van gelakt hout, een porseleinen pijp, een geglazuurde perenpot, een poppenbedje uit 1864, een houten kerkstoof uit 1887 en antiek naaidoosje met klosjes garen.
Daarnaast natuurlijk veel textiel en fraaie sieraden. Ik bood op het koopje: biezen stoeltje, schoonrijdersschaatsstok en aardewerk soeplepel. Het ging me om de schaatsstok, dat zou een mooi souvenir zijn, een herinnering aan het toneelstuk 't Ken vrieze… Het geboden bedrag werd me te hoog, ik liet de kavel schieten. Na afloop bleek echter dat het de koopster te doen was om de soeplepel. Ze had weinig interesse in de stok en gaf die dus aan mij. Een mooi gebaar! Bedankt, Sandra! Beladen met de stok, een koperen ketel en twee onderdelen van een rouwservies keerde ik huiswaarts. Het was weer een mooie middag geweest, daar in Berkhout.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

Mooi textielkoopje op de veiling.
Mooi textielkoopje op de veiling.

En wat te denken van deze aardige trommels.
En wat te denken van deze aardige trommels?

 


Hé, is dat Westfries?

173. 'Tijd is geld', zegt men. Daar is veul van an (grotendeels waar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.