Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 23 februari

Een welverdiende prijs

Allereerst kom ik even terug op de Binnendijks van vorige week. In het eerste deel ging het over de Turkse Skop. Iemand vroeg zich af of daar in West-Friesland ook een reuzenrad mee wordt bedoeld. Hij stuurde de vraag op naar Onze Taal. Het antwoord luidde dat deze betekenis niet te vinden was in de literatuur of woordenboeken. Mijn oproep om reacties leverde één mailtje op afkomstig van ons bestuurslid Netty Zander. Zij schrijft: ‘mijn vader en moeder spraken ook van een Turkse Skop, daarmee bedoelden ze een reuzenrad. Ze konden het ook over skommeleskuitjes hebben, de naam geeft het al aan, die gaan heen en weer.’
Meer meningen zijn welkom!

Dan kan ik het niet nalaten wat te schrijven over het toneelstuk 't Ken vrieze…
Wat heb ik genoten van het spel zaterdagochtend. Toen was er een ingelaste repetitie omdat de repetitie van 3 februari niet doorging vanwege de gladheid. Nu stond het decor op z’n plaats, de drie musici speelden de sterren van de hemel, de kinderen deden mee en iedereen was goed op dreef. Dit weekend komen licht en geluid erbij – ben benieuwd naar het resultaat. Hebt u al kaarten besteld? 't Kan nu nog voor de drie avonden: 3, 9 en 10 maart. Zie de knop Creatief Westfries op deze site.

De openingshandeling bestond uit het losknippen van een reuzenkrakeling.
De openingshandeling bestond uit het losknippen van een reuzenkrakeling.

Donderdag werd de nieuwe tentoonstelling Eten van vroeger is weten voor later in het bakkerijmuseum De Oude Bakkerij geopend. Dit gebeurde door de commissaris van de Koningin de heer J. Remkes. Zonder deze wisseltentoonstelling is het museum ook al zeer bezienswaardig. Er was grote schoonmaak gehouden en alles zag er weer pikt en dreven uit! De blikken en bakvormen glommen ‘as een butterdiggel in de maneskoin’! Alle medewerkers, en dat zijn er ongeveer honderd, zijn trots op hun museum en zeker ook op de nieuwe tentoonstelling. Die geeft een goed beeld van het hele proces van voedselbereiding bij de bakker getoond. De oproep van dit museum is mij uit het hart gegrepen en luidt: kom kijken, ruiken en voelen dat er van de geschiedenis nog veel valt te leren!

Een boldermes werd gebruikt voor het doorsnijden van de beschuithelften.
Een boldermes werd gebruikt voor het doorsnijden van de beschuithelften.

Zaterdag vond de uitreiking plaats van de Schipper-Oosterkerkprijs. Eind 2010 is deze prijs ingesteld, die wordt uitgereikt aan een persoon of een organisatie die zich bijzonder inzet voor behoud en gebruik van religieus erfgoed. Ik zit in de jury en wij vonden het dit jaar op zijn plaats om de prijs toe te kennen aan Paul Vlaar uit Obdam. Het bestuur heeft dit advies overgenomen. Pastor Paul heeft de afgelopen acht jaar veel gedaan voor de (her)inrichting van de Sint Victorkerk. Het orgel is gerestaureerd, er kwam een Mariakapel achter de kerk en in het gebouw verschenen nieuwe beelden en een altaar uit de Zuidermeer werd overgeplaatst naar Obdam. Natuurlijk droeg Paul de prijs op aan de vele vrijwilligers die meewerkten aan het behoud van het religieus erfgoed in zijn parochie.

Pastor Paul Vlaar krijgt de Schipper-Oosterkerkprijs 2012 uit handen van Eddy Boom, voorzitter...
Pastor Paul Vlaar krijgt de Schipper-Oosterkerkprijs 2012 uit handen van Eddy Boom, voorzitter van de stichting Oosterkerk.

Deze week kreeg ik een opzienbarend mailtje: een vierkant te koop op Marktplaats! Ik keek natuurlijk meteen en het staat er inderdaad! Sinds 19 februari is het bericht 88 keer bekeken, maar het blijft vooralsnog bij één bod van € 550,-.
Het vierkant staat in Zwaagdijk, maar waar precies is mij niet bekend. Ook nieuwsgierig? Kijk op http://doe-het-zelf-verbouw.marktplaats.nl/hout-en-planken/532649548-boerderij-vierkant.html.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

De heer Remkes luistert met aandacht naar de uitleg over de nieuwe tentoonstelling in het bakkerijmuseum.
De heer Remkes luistert met aandacht naar de uitleg over de nieuwe tentoonstelling in het bakkerijmuseum.

Interessante voorwerpen staan tentoongesteld in het Medemblikker bakkerijmuseum.
Interessante voorwerpen staan tentoongesteld in het Medemblikker bakkerijmuseum.
Hier bijvoorbeeld een chocolade kalkoen en de vorm voor dit smakelijke beest.

Nog iets spannends: een spijskanon.
Nog iets spannends: een spijskanon.

 


Hé, is dat Westfries?

512. Ik ben zo meteen klaar met schrijven, dan mag je m'n potlood wel efkes (even, eventjes, effen) gebruiken, maar je mag 't niet weghelpen (zoek maken, 't mag niet zoek raken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.