Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 16 maart

't Is beurd

Ja, het is gebeurd, voorbij, over. De vijf voorstellingen van 't Ken vrieze…
Het is mooi geweest, veel, heel veel mensen hebben ervan genoten. Ik krijg nog steeds complimenten over het gebodene. Het verhaal, de composities, de zang, het spel, licht en geluid – het klopte allemaal.
Maandagochtend ruimden we met een ploegje spelers alles op. Dat was nog een hele klus. Toen het toneel weer leeg was, deed ik – als laatste – het licht uit. Of en wanneer we dat licht weer opdoen, dat ligt in de toekomst verborgen…

De cast van 't Ken vrieze… bijeen op het toneel.
De cast van 't Ken vrieze… bijeen op het toneel. (Foto Ron Feller)

Tussen de bedrijven door gebeurde er van alles in West-Friesland op historisch gebied. Op 9 maart werd in Aartswoud de eerste paal geslagen voor het Rundveemuseum Aat Grootes. Er is heel hard gewerkt om dit museum te realiseren en terecht lag de eer om de eerste paal te slaan bij de stichtingssecretaris Aart de Wit. De plannen zien er goed en gedegen uit. Het museum wordt een aanwinst voor het dorp.

Aart de Wit staat klaar om de eerste paal te slaan van het Rundveemuseum in Aartswoud. Aart de Wit staat klaar om de eerste paal te slaan van het Rundveemuseum in Aartswoud.

Daar gaat de paal! Daar gaat de paal!


De handeling trok veel bekijks, achter het publiek de Aartswouderkerk en de boerderij van Aat Grootes.
De handeling trok veel bekijks, achter het publiek de Aartswouderkerk en de boerderij van Aat Grootes, waarvan het dak wordt geïsoleerd.

Zaterdag 10 maart vierde de historische stichting Suydercogge het 20-jarig bestaan. Dat gebeurde met een tentoonstelling in de kerk van Venhuizen en met de uitgave van een fraai boekwerk over het leven van Govert Maartensz. Oostwoud. In 1694 wordt Oostwoud benoemd tot schoolmeester in Hem. Hij is behalve schoolmeester ook leraar zeevaartkunde en kaarttekenaar. Van zijn hand verscheen een belangrijke kaart van Drechterland. Deze kaart siert het omslag van zowel het boekwerk als het jaarboek van Suydercogge.
Govert Maartensz. Oostwoud heeft negen kinderen, waarvan er zes tot een huwelijk komen. Gré Bakker-Bruijn en Klaas Bant hebben de parentelen van deze zes kinderen nader uitgewerkt. Vooral de jongste zoon Jacob Oostwoud, ook schoolmeester, is een man, die veel bekendheid genoot als wiskundige en kaarttekenaar. Nog steeds wonen nakomelingen van Govert Maartensz. Oostwoud in West-Friesland en met name in Hem-Venhuizen.
De jongste nakomeling van Govert Oostwoud, Jette Bakker van twee jaar oud, kreeg het eerste exemplaar van het boek uit handen van Klaas Bant.
Op de tentoonstelling was veel informatie uit het boek te zien en te lezen, aangevuld met een kleine collectie archeologische voorwerpen en een prachtig overzicht van historische panden en bouwwerken (foto's en beschrijvingen) uit het werkgebeid van de stichting.

Van een heel andere orde was de uitvaart op maandag 5 maart van ons oudste erelid pater Piet van Kampen. Zeven bestuurs- en oudbestuursleden van ons genootschap waren bij de viering en de begrafenis aanwezig. Voor mij was het een indrukwekkende middag. Veel goeds werd gezegd over Piet van Kampen. Zijn liefde voor en betrokkenheid met West-Friesland kwam verschillende keren aan de orde. Ook zijn schilderkunst en zijn aandacht voor de natuur en de mensen werden benadrukt. Wij zijn hem veel dank verschuldigd. Zijn zinnige woorden over ‘koike’' (zie het In memoriam) blijven mij vergezellen.

Dinsdag 6 maart vergaderden we met het DB. Het ging onder andere over de uitslag van het imago-onderzoek dat het genootschap heeft laten houden onder personen in West-Friesland die geen lid zijn van onze vereniging. U hoort er in de toekomst meer over.
Bij 't Vierkant van april is een enquête gevoegd waarin u als leden uw visie kunt geven op het genootschap. Hoe gaat het, wat vindt u van onze bijeenkomsten, ons jaarboek, 't Vierkant, het beleid. Wat zou er veranderd kunnen worden? Het zou mooi zijn wanneer er veel formulieren teruggestuurd worden. Daar kunnen wij conclusies uit trekken en ons beleid op baseren.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

804. 't Hele hussie (de hele boel, alles bij elkaar) was geen cent waard.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.