Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 2 april

Je koike d'r je ouge uit

Je koike d'r je ouge uit – met deze zin als leidraad promoot het samenwerkingsprogramma Westfriese Omringdijk onze aloude dijk. Dat doet ze al enkele jaren en ieder voorjaar is er een officiële aftrap. Dit keer gebeurde dat op 28 maart op een prachtplek: cinema Oostereiland in Hoorn.
Het programma heeft als doel de Westfriese Omringdijk als cultuurtoeristische bestemming van Noord-Holland te promoten. De dijk vormt het podium voor verschillende culturele en toeristische initiatieven. Samen dragen de betrokken partijen (o.a. gemeenten, provincie, NHHK, Rabobank) bij aan het behoud en de toegankelijkheid van dit provinciale monument.
Ik was nog niet eerder op het totaal gerenoveerde Oostereiland geweest en keek er mijn ogen uit. We werden op die ‘seizoensopening’ ontvangen in de foyer: een plezierige ruimte met fraai uitzicht op de binnenplaats en het Hoornse Hop. Cinema Oostereiland werd tijdens de presentatie meteen (terecht) benoemd tot nieuwe Kanjer van de dijk. De ander vijf kanjers 2012 zijn: Turf in Hoorn, De Bongerd in Tuitjenhorn, zorgboerderij Schapenstreek (schapenijs!) in Lutjebroek, Villavakantiepark IJsselhof in Andijk en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Ook werd de nieuwe brochure gepresenteerd: een mooi overzicht van alle activiteiten, ondernemers en organisaties die zich bezighouden met cultuur, historie of toerisme. Het doet me deugd dat onder het kopje ‘Bijzondere geschiedenis van West-Friesland’ naast www.oneindignoordholland.nl onze site wordt genoemd als plek om meer te weten te komen over de historie van dit gebied.

Och, als de mensen de waarde van dit monument maar inzien en eerbied hebben voor wat er in ...
Och, als de mensen de waarde van dit monument maar inzien en eerbied hebben voor wat er in het verleden is ontstaan...

Er was die avond ook aandacht voor de nieuwe bankjes, die geplaatst worden langs de dijk. In Enkhuizen en Hoorn staan er al enkele. Uniek is dat op die bankjes in enkele regels het verhaal wordt verteld van de geschiedenis van de plaats waar ze staan of waar de bankzitter op uitkijkt. Een groot compliment voor Willem Messchaert die deze zinnen bedacht, hij was gebonden aan een beperkt aantal posities en weet mensen zo te prikkelen tot nadenken en eventueel nazoeken. Een QR-code met het hele verhaal zou een mooie aanvulling zijn.
Wat mijzelf betreft: zo'n bankje op de dijk bij Sint Maarten, dat zou ik nu leuk vinden. Vlakbij mijn geboortehuis, met het oog op de Zijpe. Daar is zeker een verhaal te vertellen en op die plek komen zoveel fietsers en wandelaars langs. Voordat de gemeente Harenkarspel wordt opgeheven, zou dat een prachtig cadeau zijn aan het dorp en aan de dijk!

Voordracht bij opening De Bloesem.
Voordracht bij opening De Bloesem.

Vrijdag 30 maart werd in Wognum het nieuwe multifunctionele gebouw De Bloesem officieel geopend. Tussen alle nieuwe zaken was er ook kort aandacht voor de geschiedenis van het landelijke gebied waarop nu huizen, scholen en een sporthal staan. Ik droeg bij de opening het gedicht voor ‘Gien bome meer’ voor (over de teloorgang van de bomen en het groene land) en aansluitend vertelde Antoon Romein over de tuinders die hier vijftig jaar geleden werkten en over het zogenoemde Zevenlandenpunt: de plaats waar die tuinders bij elkaar kwamen om even te praten en te roken. Juist op die plek, op dat Zevenlandenpunt is nu de middenstip van de Westfrieslandhal! Dat was onze uitsmijter. ‘Oh, 't skeêlt meskien een meter of wat’, aldus Antoon, ‘maar 't is toch ampart, dat dat punt nou midden in de sporthal loit!‘

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

Seizoensopening Westfriese Omringdijk: zou die goede oude dijk weet hebben van alles wat er ...
Seizoensopening Westfriese Omringdijk: zou die goede oude dijk weet hebben van alles wat er rondom haar wordt bedacht en gepromoot...

 


Hé, is dat Westfries?

307. De schooljongens gaan in de winter skosse-loupen (van de ene ijsschots op de andere springen en lopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.