Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 9 mei

Indrukwekkend spel in Hoogwoud

Toneelverenging Schakels uit Hoogwoud voerde rondom bevrijdingsdag het toneelstuk ‘Hoogwoud in oorlogsjaren’ op. Locatietheater van bijzonder niveau, gebaseerd op waargebeurde verhalen en belevenissen.
Zaterdag 5 mei woonde ik een middagvoorstelling bij.

Mensen op de trap van het gemeentehuis schreeuwen en dringen.
Mensen op de trap van het gemeentehuis schreeuwen en dringen.

Na een introductie in het dorpshuis stapten alle aanwezigen in twee bussen, die het publiek vervoerden naar de monumentale kerk. Daar werden verschillende scènes opgevoerd, verhalen verteld en liederen gezongen. Loeiend luchtalarm verjoeg ons daarna uit het godshuis. Bij het raadhuis stonden de spelers op de trap te dringen en te roepen om bonnen, een Duitse soldaat hield hen tegen. Het publiek had via de andere trap vrij doorgang en werd verdeeld over twee zaaltjes. Daar werd onder meer het verhaal over burgemeester Hoogeboom verder gespeeld. Ook op straat was van alles te zien: kinderen met hoepels, tollen en springtouwen, maar ook een scène over de taak van de vrouwen in de oorlog en een lied over ‘meelopers’. In het café lieten oude en jonge spelers onder andere zien hoe het toeging in de klas van meester Tulp. Daarna waren we op straat getuige van het verdriet van een buurvrouw van een gedode verzetsstrijder. Tegenwicht bood het vieren van de bevrijding met legervoertuigen vol kinderen die door de straat reden. Indrukwekkend was de afsluiting in het dorpshuis met de slotwoorden ‘opdat wij niet vergeten’.
Wat een goed initiatief om zo het verleden in beeld te brengen! Een kleine tentoonstelling gaf nog meer achtergrondinformatie over het leven in Hoogwoud tijden WO II. Hulde!

Kinderen spelen op straat.
Kinderen spelen op straat.

Verheugend nieuws is dat er tot eind vorige week meer dan achthonderd (800!) enquêteformulieren teruggestuurd zijn naar ons secretariaat! Dat getuigt van een grote betrokkenheid! Het is al een hele klus om al die formulieren uit de enveloppen te halen en in een map te stoppen, het inventariseren van de antwoorden is natuurlijk nog een veel groter karwei. Ik heb zo'n vijftien formulieren mee naar huis genomen, daarin bieden leden op vrijwillige basis hun diensten aan. Het zorgvuldig lezen van die vijftien enquêtes geeft al een interessant beeld van de meningen over genootschapszaken.

'Hoogwoud in oorlogsjaren'. In de hervormde kerk wordt een lied gezongen.
'Hoogwoud in oorlogsjaren'. In de hervormde kerk wordt een lied gezongen.

Aanstaande zaterdag is onze vereniging te gast in Medemblik. Het belooft een mooie dag te worden met een gevarieerd programma. Ik heb de wandeling geregeld. Daar bestaat grote belangstelling voor: al meer dan veertig mensen hebben zich opgegeven en dat is echt het maximum. Op naar de oudste stad van West-Friesland!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

Lied over de 'meelopers'.
Lied over de 'meelopers'.

De bevrijding wordt gevierd.
De bevrijding wordt gevierd!

 


Hé, is dat Westfries?

841. Ik ben blij dat ik thuis ben op de fiets, er staat 'n bonk wind (veel).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.