Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 15 mei

Zomaar onderweg

Zomaar onderweg zie je soms mooie dingen. Zeker wanneer je loopt of fietst. Zo reed ik deze week door Benningbroek en zag ineens een bijzonder opschrift op een huis. In heldere kleuren stond er:

Tijdens Oorlog En Overstrooming Werd Ik Gebouwd. Anno - 1916

Het huis dat dateert uit 1916.
Het huis dat dateert uit 1916.

Foto gemaakt en aangebeld bij de bewoner, Kees Koning, die enthousiast vertelde over zijn pand. Op de achterkant van het naambord had vroeger ook nog gestaan: Jb Portegijs. Portegijs was waarschijnlijk de opdrachtgever tot de bouw van het huis. De woning werd lange tijd in tweeën bewoond. Kees was hier opgegroeid en een jaar of tien geleden had hij het huis gekocht. Vorig najaar was het bord weer opgehangen. Een bord met twee korte zinnen die herinneren aan historisch belangrijke feiten: de bijna overstroming van West-Friesland in 1916, toen de dijk bij Andijk op doorbreken stond, en de dramatische Eerste Wereldoorlog met zijn vele tienduizenden doden.

Opschrift op huis in Benningbroek.
Opschrift op huis in Benningbroek.

 

Weeskinderen in poort van het vroegere weeshuis. Weeskinderen in poort van het vroegere weeshuis.

Zomaar onderweg. Dat waren we ook in Medemblik zaterdag tijdens de voorjaarsstreekmiddag. Onderweg langs de historie van de stad. Onder leiding van twee deskundige gidsen van de Oudheidkundige Vereniging Medenblick wandelden we langs kerk en weeshuis, langs grachten en waterschapshuizen en luisterden we naar verhalen over de Westfriese munt en gouden rijders, over Lord Murray en ‘enkele reis Medemblik’, over weduwehuisjes en stadsboerderijen. Wat is er veel historie in deze oudste stad van West-Friesland. In de monumentale Bonifaciuskerk hoorden we daar ook al over. Atze Kamma vertelde over de strijd tegen het water en de bouw van dijk en molens. Mooie foto's, die getoond werden in de foyer, verduidelijkten zijn verhaal. Het oude orgel werd bespeeld en de zon scheen door de prachtige gebrandschilderde ramen, de temperatuur was aan de lage kant, maar verder was het een waar genoegen om in Medemblik te zijn.

Uitleg tijdens de stadswandeling in Medemblik.
Uitleg tijdens de stadswandeling in Medemblik.

Op de brug over de stadsgracht.
Op de brug over de stadsgracht.

Verrassende gevel.
Verrassende gevel.

Fraaie groentewinkel in het centrum van Medemblik.
Fraaie groentewinkel in het centrum van Medemblik.

 

Sluitsteen van het poortje met een hart doorboord door pijlen. Deze steen is hier in 2003 opgegraven. Sluitsteen van het poortje met een hart doorboord door pijlen. Deze steen is hier in 2003 opgegraven.

Zomaar onderweg in Blokker. Daar werd zondag de Cultuurhistorische route officieel geopend. Deze route loopt langs twaalf historische plaatsen in Blokker van het Beatlemonument tot boerderij De Barmhartige Samaritaan, van molen de Krijgsman tot de dikste beuk van West-Friesland (van 200 jaar oud). Bij iedere plek staat een kleurig informatiebord met daarop tekst en uitleg over de geschiedenis. Ik kwam langs de plaats waar eertijds het klooster Nieuwlicht (aan de Koewijzend) heeft gestaan. In 2003 zijn daar opgravingen gedaan en er werd onder meer een sluitsteen gevonden met daarop een door pijlen doorboord hart. Dit is het symbool van Sint Augustinus, de monniken in Nieuwlicht volgden de regels van Augustinus. Ter herinnering aan dit klooster is er een nieuw poortje gemetseld met bovenin de oude steen. Ook hierbij natuurlijk een infopaneel.

Poortje op de plaats waar vroeger het klooster Nieuwlicht stond.
Poortje op de plaats waar vroeger het klooster Nieuwlicht stond.

Zomaar onderweg zie je allerlei moois en interessants in ons goede West-Friesland. Ik zou zeggen: gaan an de reed, koik en geniet!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

499. Wie de buul ('t geld) heeft, is baas.
(Wie de geldbuidel, de portemonnee heeft, die heeft de macht).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.