Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 29 mei

Zomaar onderweg (2)

Vrolijke wildbreisels bij de Doopsgezinde kerk in de Beemster... Vrolijke wildbreisels bij de Doopsgezinde kerk in de Beemster ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de droogmakerij.

Zomaar onderweg in de Beemster en in Monnickendam. Met een ergie, dat wel. Het zijn alle twee plaatsen waar tijdens de Westfriezendag een excursie naar toe zal gaan. Ik wilde kijken waar we koffie zouden kunnen drinken die eerste september. De Beemster viert dit jaar feest, het zal u vast niet zijn ontgaan. Vierhonderd jaar bestaat deze droogmakerij van wereldfaam. En dat feestelijke is meteen al te merken wanneer je de Beemster inrijdt. Iedere buurtschap of -vereniging heeft creatieve manieren bedacht om huizen, boerderijen, hekken en erven te versieren. Een mooi voorbeeld zijn de wildbreisels bij de Doopsgezinde kerk: als kleurige slingers windt het breiwerk zich rond hekken en bomen.

 

Ook het lange hek is versierd.
Ook het lange hek is versierd.

In het museum Westerhem in Middenbeemster zagen we een tentoonstelling van schitterende fotoportretten van Beemsterlingen die een agrarische beroep uitoefenen. Ook is er van deze foto's een boek samengesteld. In zwart-wit vertellen alle afbeeldingen een eigen verhaal. De tentoonstelling reist dit jaar rond in de Beemster, als het lukt ga dan eens kijken! Zeker de moeite waard.

In hetzelfde museum staat een speelwagen met een bekend achterkret. Jarenlang sierden de tekeningen van deze wagen, van de hand van Maarten Oortwijn, het tijdschrift De Speelwagen. Goed om de tekst nu eens in het echt te lezen. Het blijkt dat de wagen niet meer kan rijden. Jammer, ik had er graag eens opgezeten. In kostuum natuurlijk.

Achterkret met bekende tekst.
Achterkret met bekende tekst.

In Monnickendam maakten we een mooie wandeling door de stad naar de haven.
Museum de Speeltoren wordt vergroot met twee panden aan weerszijden. Het carillon in deze toren is het oudst bespeelbare carillon van Nederland. Het Zuiderzeestadje heeft arme tijden gekend, daardoor is er nog veel historie bewaard gebleven.

Richtingaanwijzer gespot in Monnickendam.
Richtingaanwijzer gespot in Monnickendam.

Een mysterieus gezicht. Een mysterieus gezicht.

Zomaar onderweg kan ook heel dichtbij zijn. Rond Wognum bijvoorbeeld. Daar wordt een fruittuin gerooid: de kale stammen liggen op elkaar gestapeld op hopen bijeen. Een wonderlijk gezicht.

 

Gerooide bomen aan de Grote Zomerdijk.
Gerooide bomen aan de Grote Zomerdijk.

Op een hoekie land aan de Zomerdijk schurken koeien tegen een reclamebord van de kermis Zuidermeer. Willen ze misschien ook ‘te kermis’?

Zo moide, ok te kermis.
Zo moide, ok te kermis?

Zomaar onderweg kijk je je ogen uit!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

225. De kippen lopen allemaal te eizen (voedsel zoeken en oppikken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.