Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 26 juni

Spouwers, kinderen en Wieringen

Royaal met kaneel-en-suiker bestrooien, dat hoort er bij! Royaal met kaneel-en-suiker bestrooien, dat hoort er bij!

Het is zomer en dat is de tijd van de kermis! Vorige week was het kermis in Schagen. En daarom kregen we spouwers van bakker Beers. Maandagavond was het groepje aspirant schrijvers in het West-Fries bij me. Hun huiswerkopdracht was: maak een verhaal of gedicht over kermis. De spouwers stonden op tafel, besmeerd met roomboter, en de kaneel-en-suiker prijkte ernaast. Zo kwamen we helemaal in de stemming. De zeer verschillende verhalen maakten de sfeer compleet!

Spouwers eten met de West-Friese schrijvers: Cobi van der Gracht, Gerrit Dekker en Trudy Schouwe.
Spouwers eten met de West-Friese schrijvers: Cobi van der Gracht, Gerrit Dekker en Trudy Schouwe.

Vrijdag voor de tweede keer een klas ontvangen in het gildehuis. Nu bleef de groep drie kwartier. Zo was er meer tijd om te vertellen en ook konden de kinderen nu tekenen. Ze hadden hierbij de keus uit twee opdrachten: teken de roos die in het plafond geschilderd is (natuurlijk hadden we eerst samen de tekst ontcijferd en had ik verteld wat die spreuk inhield) of teken een wapenschild met daarin het wapen dat bij jou (of bij je achternaam) past. Er werd druk geschetst en er bleek zowaar weer tijd te kort… Op school afmaken dus. Volgende week ontvangen we nog een groep. Goed om zo het gildehuis en ons genootschap te presenteren.

Eendrachtig aan het werk in het gildehuis.
Eendrachtig aan het werk in het gildehuis.

Tekening van een eigen wapenschild.
Tekening van een eigen wapenschild.
En van de roos op het plafond.
En van de roos op het plafond.

Donderdagavond was er een wandelexcursie gepland in het mooie dorp Twisk. De start was in de Doopsgezinde kerk. Jammer genoeg was het weer te slecht om de rondwandeling te houden. Toch vertelden de gidsen over de historie van het dorp en Menno Jansma las een intrigerende tekst voor over de Midzomeravond (want dat was het die avond) en de gebruiken daarbij. Met een hapje en een drankje werd het een geanimeerde bijeenkomst. Herhaling op drie zondagenmiddagen in augustus: 12, 19 en 26 augustus, verzamelen in de protestantse kerk, inlichtingen 0227 543435. Aanbevolen!

Vrijdagavond naar museum Jan Lont op Wieringen. Daar is dit voorjaar een nieuwe ontvangstruimte geopend, die staat naast de museumboerderij. Het is een prachtige, hoge ruimte met plaats voor zeker 50 personen. De tafels zijn voorzien van grote foto's of ansichtkaarten die iets uitbeelden van de Wieringer historie. Bijzonder! Plezierig is ook de werkplaats achter de ontvangstruimte. Hier komen de mannen van de ‘knutselclub’ bijeen om allerlei materiaal te herstellen of nieuw te maken. Meer dan vijftig vrijwilligers houden hier de zaak draaiend. Een compliment voor zoveel inzet! We werden ontvangen met een grote Wieringer koek. Daarna vertelde Marieke Roos met kennis van zaken over de geschiedenis van het museum en over de wisseltentoonstelling ‘Lichtschippers’ die is opgesteld in de oude ontvangstruimte. Ook aanbevolen!

Uitje Jan Lont: stilleven met handelsproducten, behorende bij de wisseltentoonstelling over lichtschippers.
Uitje Jan Lont: stilleven met handelsproducten, behorende bij de wisseltentoonstelling over lichtschippers.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

225. De kippen lopen allemaal te eizen (voedsel zoeken en oppikken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.