Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 18 juli

Jaarboeken op roet

Zo, alle jaarboeken (of bundels, zoals de oudere leden en bestuursleden nog vaak zeggen) zijn ‘een kant heen’. Of u het boek al in de bus hebt, is dan nog maar de vraag, maar ik ga ervanuit dat West-Friesland Oud & Nieuw bij de meeste leden op tafel ligt. Van een iets ander gewicht dan voorgaande jaren, u hebt het gemerkt. De kaft is dunner, of slapper zo u wilt, maar de inhoud is gelijk gebleven aan eerdere uitgaven. En die inhoud, daar draait het om. Ook dit jaar weer een goede mix van onderwerpen, luchtige en meer wetenschappelijke interviews en artikelen, dialectverhalen en jaarverslagen. Ik hoop dat u er met plezier in zult lezen. Zelf hebben we woensdag 4 juli een groot aantal dozen weggebracht naar enthousiaste bezorgers. De meeste dozen zijn voor de familie Molen in Andijk. Met het grootste gemak bezorgen ze alle boeken in dat dorp! Maar of er nu twaalf of veertig boeken weggebracht worden, de betrokkenheid van onze leden wordt zeer gewaardeerd!

Leden van de groep Langedijk II zingen samen met het publiek Dut is 't land.
Leden van de groep Langedijk II zingen samen met het publiek Dut is 't land. V.l.n.r. Marjan Beenken, IJs Broers, Wil de Vries, Nelly Kommer en gastlid Siem de Haan.

In het Nieuwe Slot in Schagen trad vorige week de groep Langedijk II op. Mooie verhalen, rijmen en liedjes zorgden voor veel herkenning en af en toe een schaterend gelach. Vanuit Schagen reed ik door naar het Huys te Nuwendore, zoals Nuwendoorn bij Eenigenburg tegenwoordig wordt genoemd. Ik wilde eens kijken hoe het staat met het afdak dat ooit boven de put stond, die midden in het kasteelterrein ligt. Dat afdakje is indertijd door het genootschap geschonken. Het is nu verplaatst want het past niet meer bij de huidige gerevitaliseerde ruïne. Begrijpelijk, maar nu? Het dakje is opgeknapt en staat aan de voet van de dijk. Er schijnt daar een wandelpad te komen en onder het afdakje zou een tekst geplaatst worden. De tekst is er al, op papier, en luidt:

't Huys te Nuwendore

O mens, sta even stil en kijk
naar 't vlakke land hier achter dijk
en weet dat er op deze grond
ooit 't Huys te Nuwendore stond.
Door Floris V hier neergezet
hij heerste toen, zijn woord was wet
hij hield Westfriesland in bedwang.
De burcht die stond hier jarenlang
totdat hij – na verval – verdween
het volk dat sloopte steen na steen.
Zijn plaats werd eeuwen niet gekend
maar in de grond lag 't fundament
dat eindelijk werd blootgelegd
en luister nu naar wat dit zegt:
bedenk, als u hier loopt, gewis
dit land is vol geschiedenis.Het afdakje bij het Huys te Nuwendore aan de voet van de dijk.
Het afdakje bij het Huys te Nuwendore aan de voet van de dijk.
Het afdakje beter bekeken.
Het afdakje beter bekeken.

De bedoeling is natuurlijk dat dit gedicht een mooie plek krijgt onder het dakje. Dus contact gezocht met de ambtenaar van de gemeente Harenkarspel die hierover gaat. Hij was een weekje weg, maar er werd toegezegd dat hij zal terugbellen. Tot nog toe niets gehoord, na mijn korte vakantie zal ik hem bellen. Ik hou u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Bij het gerevitaliseerde kasteel staan enkele speciale Omringdijkbankjes met versregels.
Bij het gerevitaliseerde kasteel staan enkele speciale Omringdijkbankjes met versregels.

Vrijdag werd de aardige tentoonstelling in de kerk van Aartswoud geopend. Hekken en het boerenerf is het onderwerp. Een goede vondst waarbij weer heel wat foto's en ansichten van Kees Modder een plek hebben gekregen. Fraaie plaatjes van boerderijen en straten met daarnaast eigentijdse hekkenfoto's van Cor van Sliedregt. Zeker de moeite waard om te gaan kijken, de komende weken geopend op zaterdag- en zondagmiddag.

De Westfriese vlag wappert bij museum Vreeburg in Schagen.
De Westfriese vlag wappert bij museum Vreeburg in Schagen.

Het gildehuis gaat dicht, Binnendijks gaat ook enkele weken op rust. In week 32 kom ik weer bij u terug. Ik wens u goede en zomerse weken toe! En geniet van West-Friesland met zijn eindeloze wolkenluchten!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

Geniet van de zomer.
Geniet van de zomer!

 


Hé, is dat Westfries?

804. 't Hele hussie (de hele boel, alles bij elkaar) was geen cent waard.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.