Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 7 augustus

Van een mooie gastdag en een verregende Landbouwdag

Een prachtige gastdag hadden we in Schagen, donderdag 2 augustus. 's Morgens eerst nog regen, paraplu mee dus. Bij de start van de optocht zag ik een woud van regenschermen, maar precies op tijd, om kwart voor elf, werd het droog en dat bleef het de hele verdere dag. Gelukkig maar voor de deelnemers en voor de honderden, zo niet duizenden kijkers. Wanneer je zelf meeloopt in de optocht zie je weinig van het geheel. Daarom is ook leuk om op een andere donderdag, als een toerist in eigen gebied, langs de kant te staan en te genieten van de rijtuigen, ‘poppesnorre’ en mannen, vrouwen en kinderen in fraaie streekdracht. Tegen enen schoven bijna tweehonderd gasten aan aan de lange gedekte tafels die rond de kerk waren klaargezet. En kijk: toen kwam zelfs de zon erbij! De maaltijd bestond zoals gebruikelijk uit groentesoep, greêuwe urte met rozijnen en gesmolten boter en pudding met bessensap toe. Een kostelijk maal! Het was weer erg gezellig en ik bedank mijn tafelgenoten Arie Pijper en mevrouw de Maijer voor de aardige gesprekken.

In de VIP-tent, v.l.n.r. Trudy Schouwe, Netty Zander en Ina Broekhuizen.
In de VIP-tent, v.l.n.r. Trudy Schouwe, Netty Zander en Ina Broekhuizen.

Zondag 5 augustus reden Barbara Donker en ik naar de grote hal op het terrein van de Landbouwshow in Opmeer. Daar richtten we de pr-kraam in van ons genootschap. Voor alle spullen vonden we een plekje, het zag er goed uit!

Onze pr-kraam met v..l.n.r.: een bezoeker, Roel Zweet, Barbara Donker, Margreet en Jan de Reus.
Onze pr-kraam met v.l.n.r.: een bezoeker, Roel Zweet, Barbara Donker, Margreet en Jan de Reus.

In de vroege ochtend van maandag de 6e werd ik wakker door onweer en regen! Wat een bui! Hopelijk zou het niet te lang aanhouden. Maar nee hoor, de bui bleef hangen en er kwam een andere achteraan, onophoudelijk regende het. En niet zo zoetjes ook. Toch maar mooi aankleden (hoed op) en alle spullen pakken. Van het loopje van huis naar de auto was ik – schuilend onder een paraplu – al behoorlijk nat. De straat in Benningbroek en Sijbekarspel leek een sloot, het hoosde! Wat moest dat worden met het terrein? Samen met Netty Zander reed ik naar de Koningspade. Daar was het vrijwel droog! Snel naar de shuttle-bus die ons naar het gemeentehuis vervoerde. Bij de ontvangst was voorzitter Nico Vriend eerst niet aanwezig. ‘Hij is op het terrein’, werd er gezegd. Een goede opkomst in het domein van burgemeester Nijpels. Veel bekende bestuurders en vertegenwoordigers van allerlei organisaties, maar ook enkele kamerleden, de commissaris van de Koningin en staatssecretaris Teeven (die trouwens uit Oudkarspel afkomstig bleek te zijn). Het duurde langer dan anders voordat de burgervader iedereen uitnodigde in de ontruimde raadszaal. Een veeg teken…

Netty Zander in gesprek met een belangstellende bezoeker.
Netty Zander in gesprek met een belangstellende bezoeker.
Zo nat was het in ring I.
Zo nat was het in ring I.

Meteen werd duidelijk dat het programma voor een groot deel was afgelast vanwege de staat van het terrein en de veiligheid van mens en paard. Nico Vriend kreeg het woord en hij schetste de omstandigheden, de spanning van die ochtend en het unanieme bestuursbesluit om het alle paarden-activiteiten in de beide ringen af te lassen. Hij vertelde dat hij om half negen in ring I stond, in een plas, waar hij ten overstaan van de deelnemers het slechte nieuws kenbaar maakte. Natuurlijk was dat een emotionele mededeling. ‘Een onvergetelijk moment was dat alle mannen daarna naar me toe kwamen, begrip toonden, me een hand gaven en zeiden: ‘Vriend, we komen volgend jaar weer!’’ Met krachtige stem nodigde hij de aanwezigen in het gemeentehuis ook uit om in 2013 weer te komen om te genieten van de prachtige Landbouwshow. Een zeer langdurig applaus volgde op zijn woorden. Hiermee gaven allen aan mee te leven met het bestuur en gehoor te zullen geven aan de oproep. Ondanks het gemis werd het een plezierige dag. Voor de Vip-tent vond een korte openingsceremonie plaats en daar werd later officieel afscheid genomen van speaker Loek van Bronckhorst. Er werden goede gesprekken gevoerd, er was een prima show met schapen en herdershond, de veekeuringen gingen door en de kleine draaimolen maakte zijn rondjes. Bij onze pr-kraam kwam steeds volk en in de Lego-hoek daarvoor speelden de kinderen. Een jaar lang werk – niet helemaal voor niets.
Hierbij hulde aan het bestuur en aan alle vrijwilligers van de Landbouwtentoonstelling.
Volgend jaar weer een krachtig Opmeer!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

Een lege ring, maar toch een vrolijke lach als opmaat voor volgend jaar.
Een lege ring, maar toch een vrolijke lach als opmaat voor volgend jaar.

 


Hé, is dat Westfries?

173. 'Tijd is geld', zegt men. Daar is veul van an (grotendeels waar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.