Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 10 september

Verscholen schatten!

Zaterdag was de Open Monumentendag, met als thema Groen van Toen. Omdat ik in het OM-comité van de gemeente Medemblik zit, bracht ik als vertegenwoordiger van die organisatie een bezoek aan een groot aantal monumenten. Wat zijn er een verborgen schatten in onze regio! Neem nu het museum Jan Duim in Hauwert: in een grote kas heeft eigenaar Nico Boots talloze gebruiksvoorwerpen, gereedschap en werktuigen verzameld en gelabeld. Eigenhandig bouwde hij achter in de kas een eenvoudige woning na, die hij inrichtte in de stijl van de jaren dertig/veertig. In Zwaagdijk Oost deed de heer Schilder hetzelfde in zijn immens grote stolp Land en Veelust. In de berg en op de dars is zijn verzameling ‘boerengoed’ te zien: keurig gerangschikt en voorzien van bijschriften.

Aandacht voor de kleur groen, Hans van Kampen vertelt over die kleur in de kerk van Wognum.
Aandacht voor de kleur groen, Hans van Kampen vertelt over die kleur in de kerk van Wognum.
Poster van de Open Monumentendag in Lambertschaag.
Poster van de Open Monumentendag in Lambertschaag.

We bezochten vijf boerderijen: alle een lust voor het oog. Bij de stolp ‘Geloof, hoop en liefde’ in Wognum was de aandacht gericht op de oude boomgaard en de drinkpoel, maar ook het interieur van de boerderij kon worden bewonderd. In Sijbekarspel kon de oude boerderij Akerendam worden bekeken: een lang en rijk voorhuis met een stolp erachter. Daarachter verbergen zich nog twee stolpen, in gebruik als schuur en hooiberging. Het verhaal gaat dat de eigenaar van het landgoed Akerendam in Beverwijk deze ‘plaas’ liet bouwen als geldbelegging. Hij noemde deze boerderij ook Akerendam. Zelf woonde hij in het voorhuis, achter in de stolp is woonruimte voor de pachter. Naast de boerderij is een (nog steeds) grote tuin, destijds liet de eigenaar hier een Engelse tuin aanleggen, het is best mogelijk dat enkele bomen uit die tijd er nog staan. Ook in Lambertschaag veel groen! Bij de monumentale boerderij De Stins keken we vol bewondering omhoog naar de immens grote beukenbomen. Eigenaar Arie Zee liet zien dat zijn moeder en grootmoeder in de bast van één boom hun namen hadden gekerfd.
Ook zagen we vier kerken van binnen: orgelspel klonk, schilderijen en foto's waren te zien, er werd verteld over bomen en over de historie van de West-Friese kleur groen. Al met al een drukke dag waarop we veel gezien hebben en veel mensen spraken.

Op de dars van de boerderij Land en Veelust in Zwaagdijk Oost is allerlei gereedschap te zien.
Op de dars van de boerderij Land en Veelust in Zwaagdijk Oost is allerlei gereedschap te zien.

De week ervoor alles afgerond wat betrekking had op de Westfriezendag. Ik kijk terug op een goede en waardevolle dag met mooie excursies en een boeiend ochtendprogramma. Aan het eind van de dag ben ik altijd weer blij dat iedereen heelhuids teruggekomen is en dat allen hebben genoten.
Nogmaals dank ik iedereen die meegewerkt heeft aan het welslagen van deze dag!

Stilleven in museum Jan Duim in Hauwert.
Stilleven in museum Jan Duim in Hauwert.
Dit museum is genoemd naar de hoofdpersoon uit het verhaal ‘Jan Duim of aarsom met de wiele’ van A.C. ter Horst-Hoekstra, dat speelt in Hauwert.
In Akerendam ligt het hooi tot boven in de berg.
In Akerendam ligt het hooi tot boven in de berg.

Zondag was ik bij Manuscripta, een boekenbeurs in Amsterdam waar de nieuwste boeken werden gepresenteerd. Ook geven schrijvers daar interviews en zijn er signeersessies. Ik woonde een vraaggesprek met René Appel bij. Al dertig jaar schrijft hij misdaadromans, vandaar. René komt uit de Streek: een West-Fries dus die zijn vleugels heeft uitgeslagen!

Zaterdagavond trad ik op in de Purmaryn in Purmerend, samen met Aris Bouwens. Het was de openingsavond van de Nazomerweek en we waren daar op uitnodiging van de Vereniging Historisch Purmerend. Vrijwel volle zaal met luisteraars die het West-Fries best verstonden en ervan genoten!
Een mooie ervaring!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

Doorkijkje in het voorhuis van Akerendam in Sijbekarspel.
Doorkijkje in het voorhuis van Akerendam in Sijbekarspel.

 


Hé, is dat Westfries?

460. Hij heeft 't wild in de bienen (hij is erg gehaast, bv. in z'n werk). In z'n haast stroffelde (struikelde) ie over 'n steen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.