Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 9 oktober

Schatten en een timmerschuur

Vorige week zondag organiseerde de commissie Kap en Dek een middag ‘Schatten uit de kast’ bij het museum Huis van Oud in Wognum. Vier deskundigen en naast hen vier schrijvers zaten al op tijd paraat om informatie en advies te geven en zo nodig ouderdom te bepalen van ingebrachte ‘schatten’. De hele middag door bestond er behoorlijke belangstelling voor deze manifestatie. Sieraden, gebruiksvoorwerpen, textiel en aardewerken of porseleinen voorwerpen kwamen tevoorschijn uit fietstassen en manden.
Met een duidelijke beschrijving en goede raadgevingen gingen velen huiswaarts. Deze middag werd voor de tweede keer gehouden, het voorziet duidelijk in een behoefte.

Bij Hans Verberne en zijn schrijfster Lies Smit kon men terecht met sieraden.
Bij Hans Verberne en zijn schrijfster Lies Smit kon men terecht met sieraden.

Bij Hans Verberne en zijn schrijfster Lies Smit kon men terecht met sieraden.
Bij Hans Verberne en zijn schrijfster Lies Smit kon men terecht met sieraden.

Schatten uit de kast bij het Huis van Oud: Lies Schram vertelt over meegebracht textiel.
Schatten uit de kast bij het Huis van Oud: Lies Schram vertelt over meegebracht textiel.

Dat er veel schatten worden bewaard in West-Friesland bleek ook nog weer eens bij een bezoek aan museum Jan Duim in Hauwert. Eigenaar Nico Boots noemde zijn museum naar de hoofdpersoon uit het boek ‘Jan Duim of Aarsom mit de wiele’. Dit boek is geschreven door A.C. ter Horst-Hoekstra, het speelt in Hauwert en gaat over een boerenwerkman die tuinder wordt, dankzij de grond die hij (goedkoop) kan huren. Op basis van dit boek richtte Nico zijn museum in. Het begint met een grote collectie materiaal van het boerenbedrijf, dan een huisje (bijvoorbeeld van Jan Duim) en vervolgens heel veel werktuigen en gereedschap van tuinders en fruitkwekers. Zo'n 600 vierkant meter kas heeft Nico ingericht met zijn zeer uitgebreide verzameling. Overal hangen naamkaartjes en veel foto's die de werking van het materiaal verduidelijken.
Bij dat materiaal zitten veel ‘schatten’: zaken die vroeger gemeengoed waren, maar nu vrijwel nergens meer te zien zijn. Hulde voor de verzamelaar die alles zo zorgvuldig en met kennis van zaken rangschikt!

Natuurlijk wordt in museum Jan Duim veel aandacht geschonken aan het hooien.
Natuurlijk wordt in museum Jan Duim veel aandacht geschonken aan het hooien. Hier het refrein van een lied dat werd gezongen bij het binnenhalen van het laatste hooi.

Gereedschap en huisraad, werktuigen en kleding: dat kun je bewaren, maar wat doe je met een timmerschuur? Leden van onze Bouwhistorische Commissie bezochten dinsdag de grote timmerschuur, die aan de Schoolstraat in Aartswoud staat. De eigenaar tipte ons: het is een bijzonder gebouw, maar wij gaan het straks slopen. Ook het karakteristieke huis dat voor de schuur staat, zal afgebroken worden. Want ja, het heeft waarde, maar is in slechte staat en ‘wat moet je ermee?’ (zoals de eigenaar zich afvraagt). Onze insteek is: fotograferen, opmeten, beschrijven en zo vastleggen. Van Kees Modder (vraagbaak voor deze streek) hoorde ik het verhaal van de bewoners. Vooral over timmerman Cees Leeuw wist Kees mooie anekdotes te vertellen. Cees Leeuw was een teken- en rekenwonder. Schoolkinderen kwamen vaak bij hem met hun moeilijke sommen. Cees zei dan: ‘Dit komt eruit. Nu moet jij bewijzen hoe je daaraan komt.’ Wanneer men hem een kwadraat van een getal van vijf cijfers vroeg, kneep hij even zijn ogen dicht en zei dan het (goede) antwoord.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

De grote timmerschuur in Aartswoud.
De grote timmerschuur in Aartswoud.

Deel van het interieur.
Deel van het interieur.

De achterkant van de schuur.
De achterkant van de schuur.

 


Hé, is dat Westfries?

265. Voor de kerstdagen kochten we 'n pondje volvette meshanger (jonge, vette kaas, die aan 't mes blijft hangen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.