Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 22 november
Op vrijdag 16 november vierde de vereniging Oud Hoorn het 95-jarig bestaan met de uitgave van een prachtboek! Jos Leenders deed heel veel onderzoek en schreef op basis daarvan de meer dan 800 pagina's dikke pil ‘Hij komt van Hoorn’, over de geschiedenis van Hoorn in de 19e eeuw. Het is een rijk geïllustreerd (en gewichtig) boekwerk.
Uitreiking van de eerste exemplaren van ‘Hij komt van Hoorn’ door Ton van Weel; v.l.n.r.
Egbert Ottens (voorzitter Oud Hoorn), Ton van Weel, Marita Mathijsen, burgemeester Onno van Veldhuizen
en Jos Leenders.
De presentatie vond plaats in de Oosterkerk, altijd een eerbiedwaardige locatie voor historisch getinte bijeenkomsten. Eén van de sprekers was Marita Mathijsen-Verkooijen, emeritus hoogleraar, specialisatie Nederlandse letterkunde in de 19e eeuw. Zij hield een gloedvol betoog over deze eeuw met zijn talloze veranderingen. Als voorbeelden van die veranderaars noemde ze Jacob van Lennep, Samuel Sarphati en schrijfster Truitje Toussaint. Deze laatste was enige jaren onderwijzeres in Hoorn, dankzij de uitgebreide bibliotheek van de familie waar ze inwoonde, kon ze veel lezen, wat haar ontwikkeling zeer bevorderde.
Links auteur Jos Leenders, rechts Marita Mathijsen, spreekster tijdens de presentatie in de Oosterkerk.
Auteur Jos Leenders leidde zijn
boek in met een humoristische en provocerende speech over de rol van geschiedenis anno 2012 en de
verschillen in de maatschappij van nu en die van zo'n ander halve eeuw geleden. Na de uitreiking van
het eerste exemplaar sloot burgemeester Van Veldhuizen de presentatie af met een rake toespraak, die
hij eindigde met een kort gedicht van De Génestet, dat luidt:
Wat nieuw is, vindt altijd bestrijding,
Maar het komt niet op in hun geest,
Dat het oude, waarmee zij zo dwepen,
Toch ook eens nieuw moet zijn geweest.
Nog meer Hoorns vermaak. Gister hield Harold Bos in het Westfries Museum een lezing over pronkkamers in West-Friese boerderijen. Dit gebeurde naar aanleiding van de nieuw ingerichte pronkkamer in het museum. Een groot aantal ‘vrienden’ luisterde naar dit duidelijke en boeiende verhaal. Hierna bezocht ik natuurlijk de pronkkamer en ook de zalen die door Sint Nicolaas in bezit zijn genomen. Hij heeft hier een slaap-, werk- en eetkamer en een kantoor. Sfeervolle vertrekken met tal van rode attributen die mooi afsteken tegen de donkerbruine meubels en wanden van de vertrekken.
Het bed van Sinterklaas.
Wilt u tips voor West-Friese cadeaus? Skotwal, u weet wel, de groep die met succes optrad tijdens de Westfriezendag, heeft een mooie cd met West-Friese liedjes uitgebracht! Zie www.skotwal.nl.
Zijn nachtkastje.
In onze webshop kunt u boeken kopen: de drie delen van de Westfriese Historische reeks, het boek Geheimen van de dijk, maar ook dvd's: Leven en werken van de Westfriese boer, Rondje Westfriesland en Rondje Westfriese Omringdijk. En daarnaast onze kalender en onze fraaie kaarten, stickers en vlaggen! Dus: keus genoeg!
Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot
Lampetkan met toebehoren.
Juwelenkistje.
Bureau in het kantoor van de Sint.
Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.