Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 5 december

Een bijzondere boerderij in Oostwoud

Drie historische verenigingen vierden de afgelopen weken een jubileum. Oud Hoorn was de oudste met het 95-jarig bestaan, de Oudheidkundige Vereniging Medenblick bestond 50 jaar en de stichting De Cromme Leeck, een jonkie nog, vierde het derde lustrum. Over Oud Hoorn schreef ik al in de vorige Binnendijks.

Vrijdagavond 16 november was het feest in de Bonifaciuskerk in Medemblik. In dit eerbiedwaardige gebouw kwamen velen bijeen om getuige te zijn van de uitreiking van het eerste boek getiteld ‘De Kroniek van Medemblik’. Het originele script van deze kroniek, ooit samengesteld door Jacob Zwaan, is ter gelegenheid van het jubileumjaar door een ijverig team in een fraai boekwerk omgezet. Voorzitter Ton Pronk reikte het eerste exemplaar uit aan de weduwe van Jacob Zwaan.

Mevrouw Zwaan met het eerste exemplaar van de Kroniek van Medemblik, samengesteld door haar...
Mevrouw Zwaan met het eerste exemplaar van de Kroniek van Medemblik, samengesteld door haar man Jacob Zwaan.
Na afloop van de presentatie laat Ad Gieling, bestuurslid van de Oudheidkundige Vereniging...
Na afloop van de presentatie laat Ad Gieling, bestuurslid van de Oudheidkundige Vereniging Oud Medenblick mij het boek zien.

De Cromme Leeck vierde vrijdag 30 november het jubileumfeest met een West-Friese maaltijd voor de donateurs in café Stam in Wognum. Meer dan 140 deelnemers genoten van streekgerechten als grauwe erwten, rijst met krenten en griesmeelpudding met bessensap. Tussen de gangen door was er het nodige vermaak in de vorm van voordrachten, verhalen en liederen. Het historische eetfestijn werd afgesloten met een West-Friese sketch door de nieuwe groep Zus en de Joôs.

Het 15-jarig bestaan van de Cromme Leeck werd gevierd met een West-Friese maaltijd.
Het 15-jarig bestaan van de Cromme Leeck werd gevierd met een West-Friese maaltijd. Op het menu stond onder andere grauwe erwten.

Woensdag 28 november bezochten leden van onze Bouwhistorische Commissie samen met enkele andere belangstellenden de boerderij aan de Oostwouderdorpsstraat 69. Een bijzonder pand, dat op een zeer oude, hoge plek is gebouwd. Er staan twee stolpen achter elkaar. De voorste stolp is hoogstwaarschijnlijk het oudst, te oordelen naar de vierkantspalen. De achterste werd in 1881 neergezet als schuur, er is niet in gewoond. In 1926 heeft de toenmalige eigenaar Weeder de stolp laten verbouwen. Architect Saal heeft een ontwerp gemaakt in Amsterdamse school stijl. Deze nieuwe uitbouw werd aan de stolp gezet en gaf het pand vanaf de weg een indrukwekkend en voor die tijd modern uiterlijk.

Twee stolpen in Oostwoud, de voorste is in 1926 aangepast in Amsterdamse school stijl.
Twee stolpen in Oostwoud, de voorste is in 1926 aangepast in Amsterdamse school stijl.

Vanmiddag bezochten we in het theatertje van Aris en Corrie Bouwens een voorstelling van Gerard van Maasakkers (Nuenen, 1949). Hij zingt prachtige en vaak ontroerende teksten in het Brabants dialect. Zo zie je maar weer dat zingen in de streektaal zingen uit en met het hart is!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

23. Dat kind lag lekker te spragen in de zon (koesteren, zonder bedekking met dekens). Na 't middageten doet opa altijd 'n tukkie of: tokkie (middagdutje, middagslaapje, sièsta).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.